EU navrhla nové azylové předpisy: Zavede povinnost rozdělovat uprchlíky mezi členské země

6. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Úřady Evropské unie v Bruselu požadují reformu evropských azylových předpisů ve snaze zmírnit tlak na země, jako je Řecko a Itálie, které nezvládají velké počty příchozích uprchlíků.

Loni přišlo do EU asi 1,1 milionu imigrantů, což přivedlo azylový systém Evropské unie na pokraj kolapsu. Několik členských zemí EU proto zrušilo společné azylové předpisy EU anebo oznámilo jednostranné uzavření hranic.

Úhelným kamenem navrhovaného rozsáhlého plánu reforem evropské azylové politiky, který ve středu předložila Evropská komise, je restrukturalizace Dublinského předpisu. Ten vznikl v devadesátých letech a nutí uprchlíky, aby žádali o azyl v první zemi EU, do níž přijdou, avšak v praxi je tento systém nefunkční už od loňského srpna, kdy nabídla německá kancléřka Merkelová azyl všem uprchlíkům přicházejícím ze Sýrie.

Dublinský systém požadavku žádání o azyl v první zemi EU je pod tlakem už od roku 2011, kdy zakázal Evropský soud pro lidská práva členským zemím EU deportovat uprchlíky zpět do Řecka jako do první země EU, jsou tak špatné, že se rovnají "ponižujícímu zacházení".

Frans Timmermans, první viceprezident Evropské komise, konstatoval, že nynější krize dokazuje, že současný systém nefunguje: "Není ani férový ani udržitelný, vzhledem k realitě vysokého počtu lidí, který vytváří pro několik členských zemí EU vážné břemeno."

Zveřejnil dvě alternativy jak evropský azylový systém zreformovat. Jednou z nich je široce publikovaný návrh Dublinský předpis zrušit: EU namísto toho zaveden povinný systém rozdělování uprchlíků do jednotlivých členských zemí podle jejich bohatství a schopnosti absorbovat nové příchozí.

Druhá alternativa, známá pod názvem "Dublin plus", by zachovala dosavadní předpis, ale vytvořila by "korektivní mechanismus férovosti", aby byli uprchlíci přerozdělováni do ostatních členských zemí EU v době krize, aby veškeré břemeno nenesly pouze frontové státy.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
7144

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2016