Co se ve skutečnosti děje, když se ve Středozemním moři potopí člun s uprchlíky? Tohle se děje

26. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderátor Matt Frei: Ve Středozemním moři zuří migrační krize. Došlo tam už k tolika tragediím a dochází tam stále k tak obrovským ztrátám na životech. Dnes přišla zpráva, že se utopilo nejméně dalších dvacet lidí poté, co se převrhl další člun s uprchlíky. Je to už třetí smrtelný incident za poslední tři dny.

Italské námořnictvo potvrdilo, že ve středu zachránilo 562 lidí z rybářské lodi, která se překotila. To dramatické překocení bylo zachyceno na kameru:

Co se ve skutečnosti děje, když se ve Středozemním moři potopí člun s uprchlíky? Tohle se děje. Zachyceno v děsivém tichu průmyslovou televizí umístěnou na lodi italského námořnictva. Ironicky, tragicky a až příliš často, potopení lodi vyvolal příslib záchrany. Loď italského námořnictva vyslala malý předvojový člun. Ten odvezl několik lidí na palubě uprchlické lodi. O deset minut později, s vyhlídkou záchrany pro všechny, se cestující na palubě začali pohybovat. Nejprve na jednu stranu, pak na druhou. To je jejich osudová chyba. Toto se děje až příliš často. Během několika málo vteřin se tato rybářská loď, na níž je nejméně 570 lidí, se nadzvedne - a obrátí se dnem vzhůru. To, co by měla být záchrana, se proměňuje v katastrofu a tragédii. Nejméně sedm lidí se utopilo. Ale nikdo neví, kolik dalších lidí utonulo v podpalubí. A nikdo neví, kolik z nich umí plavat.

Na palubě italské námořní lodi, zpátky ve světě se zvukem, vládne panika. Kapitán nařídil námořníkům, aby naházeli do moře všechno, co plave. Záchranné vesty. Řekl také reportérům později, že blíže s loni nemohl připlout.

"Dělejte, dělejte," volá italský záchranář arabsky. A naznačuje, aby zachráněný - nějak - pádloval. Stále nikdo neví, kolik lidí přesně se při tomto incidentu utopilo. Závisí to na tom, kolik lidí uvízlo v podpalubí. Soudě podle minulých tragédií, mohly by to být desítky lidí, nebo ještě více.

To bylo ve středu. Ve čtvrtek se nedaleko libyjského pobřeží potopila další loď. Tady se utopilo nejméně dvacet lidí.

Cesta z Turecka do Řecka je nyní uzavřena, a tak se Středozemní moře mezi Libyí a Itálií znovu stává vražedným mořem.

"Dobrý den, my jsme Lékaři bez hranic, pluje za námi velká loď a my vás všechny zachráníme."

Za pár minut později měli už všichni záchranné vesty. Takhle má záchranná akce vypadat. Několik stovek migrantů, většinou z Afriky. Pokud nedokážou prokázat, že jsou nezletilí, velká část z nich bude deportována zpět do svých zemí.

Tato operace byla úspěšná. Jsou naživu. Je to důvod k oslavám. Avšak v této chvíli většina z nich zřejmě vůbec netuší, jaká bude jejich budoucnost. Na práci nebo na život v Evropě teď pravděpodobně vůbec nemyslí.

Všecko je to brutální záležitost - aby člověk přežil. A nejméně jeden z nich je stále ještě ochromen strachem.

Každý týden, někdy každý den, se překotí loď s uprchlíky ve Středozemí bez pomoci. Lidé, kteří přežili tuto katastrofu, byli zřejmě většinou Arabové, ne Afričani. Ve čtvrtek odpoledne dorazili na Sicílii. A pokud se ukáže, že jsou ze Sýrie, dostanu uprchlický statut a azyl a bude jim pravděpodobně dovoleno, aby zůstali v Evropě. V Evropě, která je stále méně ochotná je přijímat. Navzdory jejich mnoha zoufalým a nebezpečným zážitkům.

Od pondělka tento týden bylo zachráněno 6000 životů. Absolutně však nevíme, do jaké míry počet rakví odpovídá počtu těch, kteří zemřeli.

0
Vytisknout
6237

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2016