Vedení TV Prima může být se svobodou slova v ČR spokojené

Dogmatické vyvolávání nenávisti v iDNES.cz

4. 7. 2016 / Martin Maděra

čas čtení 6 minut

Myslím, že jsme všichni v praxi poznali, jak velký vliv mají bulvární deníky jako Daily Mail a The Sun a jak nebezpečné pro společnost je, když na jejich bludy nikdo nereaguje (tedy až na výjimky). Dovolte mi tedy, abych se jako člověk žijící ve Velké Británii vyjádřil k jednomu nedávnému článku na iDNES.cz.

Nejdříve se podívejme, jaký dojem si z tohoto článku odnesli někteří čtenáři:

Jachym Brzezina 69923

Nová doba... Pákistánec žene Evropana z Evropy

Jan Derka 89822

"Byli jsme tu první, Evropany nechceme, říkají pákistánští voliči"...to jako vážně? To si jako budou dělat přivadrovalci z třetího světa hned právo na nějakou zemi? Neuvěřitelný.

Jan Veselý 76681

Tak to je silná káva, všechny bych je posadil na vlak a poslal odkud přišli.

Leoš Smutný 27952

Evropští emigranti berou v anglii pakistancům práci?,Britové jsou na tom hůř než jsem myslel,myslím že anglie do budoucna dopadne asi takhle, vystoupí z EU vyhlásí chalifát, krok jedna už byl zahájen

Myslím, že i vedení FTV Prima by bylo spokojené.

A nyní pár faktů. Začnu výsledky výzkumu Lorda Ashcrofta, který dělá průzkumy pro Konzervativní stranu. Jde o vzorek 12 369 lidí, kteří odvolili v referendu. Výzkum potvrzuje všechny ostatní průzkumy, které ukazují polarizaci britské společnosti: mladí pro EU - staří proti, vzdělaní pro EU - nevzdělaní proti, socioekonomické skupiny A a B (manažeři, právníci atd.) pro EU - zbytek proti. Pro nás je ve výsledcích výzkumu klíčový tento odstavec:

Bílí voliči hlasovali pro vystoupení z EU poměrem 53 % pro vystoupení - 47 % pro setrvání. Dvě třetiny (67 %) z těch, kteří uvedli, že jsou asijského původu [což v britském úzu znamená lidi s původem z Pákistánu, Indie a Bangladéše], hlasovaly pro setrvání, stejně jako tři čtvrtiny (73 %) černých voličů. Skoro šest z deseti (58 %) těch, kteří uvedli, že jsou křesťané, hlasovalo pro vystoupení; sedm z deseti muslimů hlasovalo pro setrvání.

Poslední větu má cenu zopakovat ještě jednou, aby to slyšeli i v redakci iDNES.cz: sedm z deseti muslimů v Británii hlasovalo pro setrvání v EU.

V jihoanglickém Bristolu, kde delší dobu žiju, byly v pátek zveřejněné výsledky referenda podle jednotlivých volebních okrsků. Jako druhý bod bych chtěl srovnat výsledky ve dvou oblastech, které podle mého názoru výborně ilustrují výsledky referenda. Obě oblasti jsou si podobné co do socioekonomických parametrů jako vzdělání, nezaměstnanost a kriminalita. Jde o čtvrti Hartcliffe a Whitchurch Park na jižním okraji města a Lawrence Hill ve středu (východně od centra). Obě čtvrti jsou z velké části council estates, tj. sociální ubytování poskytované městem. Obě oblasti patří mezi nejhorší v Anglii, viz např. str. 50 tohoto dokumentu. Je zde však jeden podstatný rozdíl: obyvatelé Hartcliffe a Whitchurch jsou z drtivé většiny bílí (je to čtvrť anglických vlajek a bílých dodávek), kdežto Lawrence Hill myslím vystihuje tento snímek z Google Maps.

Obchody zleva: A. Khaliq a synové, holičství (Khaliq je muslimské jméno); Al Madina, halal řeznictví (halal je muslimská obdoba slova košer); Islám v Bristolu, islámský obchod s knihami a informační centrum.

Tento zběžný dojem potvrzuje i str. 2 tohoto dokumentu: 30,2 % obyvatel čtvrti Lawrence Hill jsou muslimové, kdežto pro Hartcliffe a Whitchurch Park je to 0,4 % a 0,7 %. Pro Bristol jako celek tvoří muslimové 5,1% obyvatel, přičemž jsou koncentrovaní právě ve čtvrti Lawrence Hill a v přilehlých oblastech směrem na sever. Čtvrť Hartcliffe na jihu má naopak nejmenší procento muslimů z celého Bristolu.

A jaké tedy byly výsledky referenda v Bristolu? Bristol jako celek 61,7 % - 38,3 % pro setrvání v EU. Lawrence Hill 71,7 % - 28,3 % pro setrvání, natruc všem socioekonomickým trendům. Největší podpora pro vystoupení z EU v celém Bristolu, a to v rámci města zcela extrémní, byla naopak ve čtvrtích Hartcliffe (33,1 % - 66,9 %) a Whitchurch Park (38,1 % - 61.9 %).

Kampaň proti lidem z východní Evropy... promiňte, kampaň pro vystoupení z EU se snažila získat na svou stranu voliče původem z jižní Asie, a to použitím přesně těch argumentů a osobních příběhů, které nekriticky papouškuje iDNES.cz. Farage dokonce otevřeně deklaroval, že preferuje imigranty z Indie před lidmi z východní Evropy. (Že on mu jeho bývalý kolega Zahradil z ODS provedl něco opravdu škaredého – neukradl mu náhodou pero? Nebo to byl Václav Klaus?). 

Rozděl a panuj je nyní oblíbená taktika pravicových politiků, viz např. volební kampaň konzervativce Zacka Goldsmithe v Londýně, který se nešikovně snažil postavit hinduisty proti muslimům. Moc to ale nefunguje - Goldsmith drtivě prohrál a zřejmě si zničil politickou kariéru, voliči z jižní Asie velkou většinou hlasovali pro setrvání v EU.

Závěrem krátké polopatické vysvětlení pro redakci iDNES.cz, proč teda vlastně pákistánští voliči hlasovali pro setrvání v EU. Myslím, že to je celkem jednoduché. Je docela možné, že Farage osobně proti cizincům nic nemá, nakonec jeho žena je imigrantka z Německa a jeho vlastní hugenotští předci před pár stoletími do Anglie uprchli z Francie. Je ale těžké si nevšimnout, jak vypadá jeho typický volič: starší, méně vzdělaný, chudší – a hlavně člověk, který nerozlišuje mezi Pakistánci a Poláky, z jeho pohledu to jsou všichni zas***í imigranti, kteří neumí pořádně anglicky, vypadají divně a hlavně jemu a jeho dětem berou práci a místo na pořadníku sociálního bydlení. Takže když se je Farage snaží získat na svou stranu, je to jako když Donald Trump říká, že miluje lidi z Mexika. Je to možné, ale nikdo to nebere vážně.

0
Vytisknout
10619

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2016