FBI zkritizovala Clintonovou za užívání otevřeného emailového konta, ale nedoporučila trestní stíhání

5. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


FBI v úterý vyloučila možnost, že by mohla být americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová stíhána za používání otevřeného emailového konta v době, kdy byla americkou ministryní zahraničí. Ředitel FBI to označil za "extremně neopatrné" a ostře to kritizoval, avšak uvedl, že FBI nedoporučí trestní stíhání Clintonové.

"I když existují důkazy o potenciálním porušení předpisů, podle našeho úsudku by žádný rozumný prokurátor nezahájil v této věci trestní stíhání," řekl Comey. FBI uvedla, že by muselo jít o "zlovolné" či "úmyslné" porušování předpisů a o "obrovské množství dat", případně o "neloajalitu či o pokus ochromit americkou zahraniční službu". "To tady nevidíme," dodal.

Nicméně podrobnosti vyšetřování zasáhnou Clintonovou politicky. Comey uvedl, že z 30 000 emailů, vrácených ministerstvu zahraničí, obsahovalo 110 emailů důvěrné informace. Osm emailů obsahoval přísně tajné informace. Clintonová vždycky tvrdila, že z jejího soukromého účtu nebyly odesílány žádné tajné informace.

Trestní stíhání Clintonové by zmařilo její naději stát se americkým prezidentem a zřejmě by to umožnilo Donaldu Trumpovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4745

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2016