Prezident Světové banky v BBC: Není řešením uzavřít hranice a stát se xenofobem

4. 8. 2016

čas čtení 6 minut

Prezident Světové banky dr. Jim Yong Kim: Na finančním jednání skupiny G20 minulý měsíc jsme doufali, že poprvé během mého funkčního období budeme moci zvýšit svá očekávání, co se týče globální ekonomiky. Pak ale došlo k brexitu a MMF snížil svá očekávání růstu. A my jsme ještě nevypracovali svá data, ale také čekáme, že budou nižší.

Moderátorka: A bude ten záporný dopad trvat?

Jim Yong Kim: Uvidíme. Problém je, že existuje tolik nejistoty. Pro nás ve Světové bance se tato nejistota promítá do těžkých dob pro rozvojový svět. Pokaždé, když dojde k takovéto nejistotě, jste svědkem úprku kapitálu do bezpečí, a to je většinou pryč z rozvojového světa. Doufáme, že se situace brzo objasní. Brexit je bohužel jedním z řady faktorů, které se přidaly k už existujícím záporným faktorům. V důsledku poklesu cen komodit, a ty zůstanou nízké, exportéři komodit jsou ve velmi složité situaci. Pokud přidáte brexit k těmto dalším trendům, očekáváme pomalý růst a vyhlídky, které zdaleka nejsou tak optimistické, jak vypadaly ještě před několika měsíci.

Moderátorka: A Světová banka je také znepokojena epidemiemi, jako je Zika?

Jim Yong Kim: Svět je naprosto nepřipraven na epidemie, jako je Zika. Proto jsme poprvé v historii vytvořili nástroj pro pojištění proti pandemiím. A vydáme poprvé v historii obligace proti pandemiím. Očekáváme, že finanční přípravy tohoto druhu povzbudí státy, aby byly více připraveny.

Moderátorka: Co může Světová banka dělat pro řešení migrační krize?

Jim Yong Kim: Některé ty uprchlické krize trvají už mnoho let. Existuje uprchlický tábor v Keni, který tam je už skoro pětadvacet let. Takže tyhle krize se během času proměňují z humanitárních problémů v problémy investic a rozvoje. Proto se snažíme v těch místech vytvořit pracovní příležitosti pro uprchlíky. Za pomoci britské vlády se snažíme vytvořit speciální hospodářské zóny v Jordánsku, v nichž by se zaměstnávali jak Syřané, tak Jordánci. Když dokážeme lidem poskytnout zaměstnání a vytvoříme růst v těchto oblastech na Blízkém východě, mohlo by se to stát pro Syřany pobídkou, aby zůstali v regionu a neriskovali by své životy na těch vratkých člunech.

Takže v době, kdy se útočí ze všech stran na globalizaci, zdůrazňujeme, že globalizace je nesmírně přínosná pro drtivé množství obyvatel této planety. Multilaterální řešení jsou klíčově důležitá pro řešení našich nejsložitějších problémů.

Moderátorka: To je argument, s nímž bude mnoho lidí nesouhlasit.

Jim Yong Kim: My jsme provedli rozsáhlé studie o tom, kdo má prospěch za posledních dvacet let z globalizace. Je to velmi zajímavý graf. Skoro všichni lidé na světě, od nejméně vydělávajících až po osmdesátinu percentilu měli lidi během těchto dvaceti let z globalizace obrovský prospěch. A pak je skupina lidí mezi osmdesátinou a devadesátinou percentilu, kteří jsou jediní, kterým se nevedlo tak dobře. To jsou přesně střední vrstvy v zemích vysokých příjmů. Takže by nás nemělo překvapovat, že střední vrstvy v bohatých zemích nejsou spokojené s globalizací. Ale přesto, řešení není uzavřít hranice, řešením není být proti globalizaci. Být proti globalizaci je skoro jako být proti dýchání. Je to natolik součástí světa, v němž žijeme, že být proti tomu není konstruktivní přístup. To, k čemu musí dojít ve všech zemích, i v bohatých zemích, je to, že musíte začít uvažovat o tom, jaké další pracovní příležitosti jsou k dispozici. V USA často slyšíme: Ono existuje množství pracovních příležitostí, my jenom nemůžeme najít dostatečně kvalifikované lidi. Do jejich kvalifikace, do zdravotní péče o ně, do jejich vzdělání. Hospodářský růst se na jedné straně bude zužovat, protože tradiční pracovní příležitosti, nekvalifikované pracovní příležitosti, to všechno přebírají stroje. Ale vznikne exploze novějších pracovních příležitostí, které budou vyžadovat obrovské digitální kompetence a úsudek. To jsou věci, které je možno naučit i zaměstnance, kteří přišli o zaměstnání dnes. Opravdu si myslím, že ve všech zemích světa není řešením uzavřít hranice a stát se víc xenofobem. Ale musíme vážně jednat v tom smyslu, že je nutno pracovat pro to, jaké zaměstnance vytvořit, aby byli schopni dělat všechna ta zajímavá zaměstnání, která přijdou v budoucnosti.

Moderátorka: Jestliže máte pravdu, proč mají argumenty Donalda Trumpa tak obrovskou podporu? Chce postavit skutečnou zeď!

Jim Yong Kim: Vyrostl jsem na americkém Středozápadě, v zemědělské oblasti. Moji kamarádi ze střední školy, s nimiž jsem stále v kontaktu prostřednictvím Facebooku, oni jsou velmi rozhněvaní. Nemyslí si, že je jejich život lepší než život jejich rodičů. A nemyslí si, že vyhlídky jejich dětí jsou lepší, než je jejich život. Takže vládne hněv, pocit, že střední vrstvy v Americe byly opuštěny, marginalizovány. A ten hněv vede k přesvědčení, že jednoduchá řešení vyřeší problémy. Pro lidi, kteří jsou rozhněvaní a kteří vidí, že se jim zužují možnosti, mohou být někdy jednoduchá řešení velmi atraktivní.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 27) ZDE

0
Vytisknout
5532

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2016