Mooreův zákon zemře v roce 2021

5. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Nedávná zpráva SIA tvrdí, že po roce 2021 zřejmě již nebudeme schopni umístit na křemíkový plát více tranzistorů. Nicméně inovace bude pokračovat díky nižší cenně "internetu věcí" a komputace.


Poté co Mooreův zákon po dekády definoval inovaci v počítačové technice, k roku 2021 může dospět ke konci. Podle zprávy ITRS nedávno vydané Asociací polovodičového průmyslu (SIA) v tomto roce již nebude proveditelné zmenšování tranzistorů využívaných v mikroprocesorech.

Pro neseznámené: Mooreův zákon tvrdí, že počet tranzistorů v integrovaném obvodu se každý rok zdvojnásobí. Samotný zákon byl pojmenován po spoluzakladateli společnosti Intel Gordonu Mooreovi, který v roce 1965 jako první tento vývoj předpověděl a v roce 1975 zákon revidoval.

Abyste dostali na silikonový čip stále více tranzistorů, musejí se tyto součástky zmenšovat. Ale ITRS tvrdí, že po roce 2021 už to nebude možné a "vyčerpáme všechny možné triky, které lidé používali k vytvoření drobnějších geometrií na silikonových plátech," vysvětluje Eric Hanselman, hlavní analytik společnosti 451 Research.

"Zpráva identifikuje, že prostě už neexistují další králíci, které lze tahat z různých křemíkových klobouků, aby se tohle dělo," dodává Hanselman.

Nicméně to neznamená, že inovace skončí. Podle zprávy začnou výrobci experimentovat s novým designem tranzistorů, vertikálními geometriemi a 3D strukturami. To znamená, že inovovat se bude nadále, ačkoliv dosavadní tempo vyjádřené Mooreovým zákonem se zřejmě udržet nepodaří.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7961

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2016