Spojené státy naučily Írán, že brát rukojmí se vyplácí

5. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Pokud byli Američané zadrženi, došlo k platbě a Američané byli propuštěni, to vypadá jako placení výkupného, že? Tolik Occamova břitva, napsal Eli Lake.


Taková jsou fakta, která do nejmenšího detailu vykreslil středeční Wall Street Journal: USA zařídily doručení 400 milionů dolarů v hotovosti, když Írán propustil čtyři americké občany.

Vysocí představitelé Obamovy administrativy trvají na tom, že nešlo o placení výkupného. Poukazují na to, palcení a propuštění vyjednávaly různé týmy. Platba byla součástí širšího vypořádání dodávek zbraní z roku 1979. Propuštění vězněných bylo součástí dohody, při níž došlo k propuštění Íránců z amerických věznic. Proto mluvčí Bílého domu Josh Earnest sdělil novinářům, že platba nepředstavovala výkupné.

Existuje důvod, proč se vládní představitelé drží této komplikované historky. Americká zahraniční politika po dekády zakazovala oficiální platbu výkupného. Avšak přesto, přinejmenším pokud jde o Írán, jsou platby výkupného standardní procedurou. Počátkem 80. let Hizballáh, íránský klient v Libanonu, unesl několik Američanů. V roce 1984 Reaganova administrativa zahájila to, co považovala za vstřícné kroky vůči umírněným představitelům íránského režimu (zní to povědomě?). Nakonec tajná diplomacie vyústila v dohodu o výměně protitankových raket z Izraele za propuštění rukojmích v Libanonu. Výnosy z prodeje zbraní později posloužily k placení nikaragujských contras, ale to je zase jiný příběh.

Reagan nejprve v listopadu 1986 přiznal prodej zbraní, ale trval na tom, že nejde o součást dohody o propuštění rukojmích. V březnu 1987 ale Američanům přiznal, že se dohoda týkala zbraní i rukojmích.

To vše je důležité, protože Íránci se naučili důležité lekci: Braní rukojmích funguje. Navzdory jaderné dohodě íránský režim dál zatýká Američany. Po propuštění čtyř osob v lednu zatkl dva další Američany íránského původu a zadržel další osoby ze západních zemí. WSJ informuje, že přátelé a rodiny zadržovaných říkají, že Írán chce více peněz nebo výměnu vězňů.

Pokud je tomu tak, můžete z toho vinit Íránce? Už dávno se naučili, že že i nejostřejší američtí prezidenti zaplatí za propuštění svých občanů. Vše co je třeba je pár vlídných slov umírněně znějících prostředníků a ne nutně věrohodná krycí historka, a vida: Velký Satan platí za své občany, které jste především nikdy neměli vzít jako rukojmí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6780

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2016