BBC: Visí vláda Angely Merkelové na vlásku?

6. 8. 2016

čas čtení 6 minut

Téměř 70 procent Němců si nemyslí, že prouprchlická politika Angely Merkelové přispěla k útokům

Útočník s nožem ve vlaku v Bavorsku, sebevražedný atentátník v městě Ansbach, sexuální útoky proti ženám v Kolíně nad Rýnem, to jsou všechno titulky o Německu. Společně o zprávami o násilí proti střediskům pro uprchlíky. Takže, jak je na tom kancléřka Merkelová a její vstřícná politika vůči uprchlíkům? Damian McGuiness v Berlíně hodnotil v pořadu společnosti BBC "From our own correspondents" německý pohled.

"Merkelová na šikmé ploše!" křičel jeden titulek po jednom z nedávných útoků v Německu a pak sebevědomě článek předpověděl, že "vláda Merkelové visí na vlásku". "Hlasy, aby kancléřka Merkelová odstoupila, sílí!" napsaly jiné noviny. Co je však zajímavé na těchto a jiných podobných článcích, je to, že je napsali anglicky mluvící novináři pracující mimo Německo. V obou případech bylo jediným důkazem, že vláda Angely Merkelové je na pokraji pádu, video ruské televize, na němž protestovali v Berlíně pravicoví extremisté. Žádné průzkumy veřejného mínění, žádné důkazy. Jen to video.

Nelze nutně obviňovat novináře. Zvnějšku Německa vypadá takový narativ logicky. Merkelová dovolila, aby Německo přijalo více než milion žadatelů o azyl z Blízkého východu. Později dojde k násilným islamistickým útokům, spáchaným migranty. Takže je to přece logické, že vláda Angely Merkelové se potácí před pádem.

Problém ale je, že fakta opravdu tento narativ podvracejí. Téměř 70 procent Němců si nemyslí, že prouprchlická politika Angely Merkelové přispěla k útokům. Násilné útoky neměly skoro žádný dopad na podporu německých občanů pro její středopravicovou stranu. Je proto naprosto nepravděpodobné, že by příští německou vládu vedl někdo jiný než Merkelová. Od násilných útoků poklesla osobní podpora pro Merkelovou, avšak téměř polovina německých voličů, z celého politického spektra, zdůrazňuje, že jí stále chtějí jako kancléřku. Merkelová nemá žádného uvěřitelného soupeře. Levicová opozice je malá a pravicová, protiimigrantská Alternativa pro Německo, je rozštěpená v důsledku vnitřních konfliktů.

V době složitých událostí ukázala historie, že Angela Merkelová, kterou nic nevyvede z míry, si vlastně vede velmi dobře. V mnoha krizích ji už komentátoři odepsali, avšak je zvláštní, že jako nezničitelná gumová postava z kresleného filmu Merkelová se vždycky zase vrací na scénu. Brexit, krize v eurozóně, Merkelovou považují za bezpečný pár rukou. A to do velké míry i po nejnovějších násilných útocích.

Nejprve přicházela kritika, že Merkelová reaguje příliš pomalu. Okamžitě po střílení v Mnichově, při němž zemřelo deset lidí, odsoudil francouzský prezident Francois Hollande to, co označil za "brutální čin islamistického teroru". Někteří Němci si stěžovali, proč to musel říct francouzský prezident a ne německá kancléřka? Jenže se ukázalo, že vůbec o islamistický teror nešlo. Že to byla střílečka amerického stylu, střílel psychicky narušený německý teenager, posedlý ultrapravicovým extremismem a masovým vražděním.

A o to jde. Navzdory tomu, co naznačují nejbulvárnější titulky, na rozdíl od Francie Německo ještě nezažilo velký islamistický útok. Během dvou nedávných útoků provedených žadateli o azyl, k nimž se přihlásil takzvaný Islámský stát, nebyla žádná oběť usmrcena.

Nelze ale ignorovat zuřivou debatu týkající se prouprchlické politiky Berlína. Německo je rozdělené. Lidé se obávají dalších útoků. A mají stále větší pochybnosti o migraci. A jak se parlamentní volby, které se mají konat příští rok, blíží, Merkelová čelí tlaku od všech svých soupeřů. Od levice i od pravice. Je slyšet požadavky, aby byli imigranti lépe prověřováni. Aby byli odmítnutí žadatelé o azyl deportováni, ať už přišli z válečných zón nebo ne. A otevřete-li si německé sociální sítě, najdete sprostou a zlovolnou kritiku Angely Merkelové.

Avšak žádný vedoucí německý politik nenavrhl, aby Německo přestalo přijímat uprchlíky prchající před válkou. A část tlaku na Angelu Merkelovou pochází od levicových kritiků, kteří si stěžují, že toho Merkelová pro uprchlíky nedělá dost.

Debata v mainstreamových médiích však vůbec není alarmistická. Bulvární deník Bild, nejčtenější německý list, se prezentuje jako asertivní bojovník za práva uprchlíků a i tradičně jinak tvrdě hovoříci ministři varovali před stigmatizací migrantů v souvislosti s násilnými útoky.

Další násilí nebo další útoky od Islámského státu by tento uměřený přístup mohly ohrozit. A někteří lidé mají obavy, že příliš pohodlný konsensus mainstreamu odsunuje na pokraj společnosti autentické znepokojení, o němž by se mělo debatovat.

Avšak postoj německých vedoucích politických představitelů také poukazuje na hlubší otázku. Totiž: jaká je odpovědnost vlády? Měla by vláda vést občanstvo, anebo mu naopak naslouchat? Postoj vlády Angely Merkelové je, že rozhoduje vrchol hierarchie. Důvěřujte nám, my tomu rozumíme nejlíp. Což v tomto věku referend a sociálních sítí není zrovna v módě.

Ale Merkelová nenásleduje, ona vede. Ne všichni s ní souhlasí a její postoj není bez rizik. Merkelová však nemějí svůj názor a postoj a nejméně v této chvíli zůstává dál šéfkou německé vlády.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 7) ZDE

0
Vytisknout
9309

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2016