Syrští uprchlíci programují aplikaci pro zvládání byrokracie v Německu

5. 8. 2016

čas čtení 1 minuta




Syrští uprchlíci Munzer Khattab (23) a Ghaith Zamrik (19) vyvíjejí aplikaci pro mobilní telefony, nazvanou Bureaucrazy, nejen pro 1,2 miliony uprchlíků, kteří přišli do Německa od roku 2013, ale i pro obyčejné Němce. Aplikace má tři základní funkce: překládá německé oficiální dokumenty do arabštiny a do angličtiny, poskytuje systém alternativ řešení pro často se vyskytující problémy a obsahuje mapy, které posílají žadatele na správný úřad. Skupina programátorů hledá v současnosti další programátory, kteří by se na práci byli ochotni účastnit, a finanční investory. Doufají, že aplikaci zveřejní 1. ledna 2017. Měla by poskytovat poradenství lidem, přicházejícím do Německa pro všechno, od otevírání bankovního účtu, přes pronajímání bytu, přihlášku na univerzitu a registraci na zprostředkovatelně práce.

Aplikace používá překladové služby, kterou poskytuje Yandex, ruská alternativa k Googlu, avšak algoritmy někdy nezvládají německá složená podstatná jména. Výrazy jako "Polizeiliche Meldebescheinigung" (potvrzení o registraci na policii) či "Untervermietungserlaubnis" (Povolení nájemce pronajímat část svého bytu) vedou stále oba mladé programátory poněkud k zoufalství.

Když aplikaci předvedli letos v červnu na summitu Startup Europe, dostalo se jim obrovského množství pozitivních reakcí. "Spousta Španělů a Rumunů nám sdělila, že taky potřebují takovou aplikaci. A my jsme si mysleli, že je to problém jen pro uprchlíky," řekl Khattab.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5734

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2016