Kdo je tady parazit?

14. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Myslím si, že zvláště v dnešní době je potřeba mírnit různé vášně a stereotypy, které se tu a tam objevují ve veřejné diskuzi a často plynou z nedostatku nadhledu i hrubé neznalosti. Reaguji na text pana Jaroslava Poláka o zaměstnancích a podnikatelích. Vůbec mi nevadí úvahy o nastavení odvodů a daní tak, aby to bylo pro zmíněné skupiny spravedlivé. Ovšem velice mi vadí výkřiky o "živnostnících parazitech" a podobně, píše Jakub Minařík.

1. Pouhé srovnání odvodů zaměstnanců a OSVČ je zavádějící. Musím srovnávat i to, co za své odvody od státu dostávají. Tedy: pevná pracovní doba, dva dny víkendu, podpora v nemoci, podpora v nezaměstnanosti, odstupné, výpočet důchodu... A zde jsou mezi OSVČ a zaměstnanci rozdíly přímo propastné.

2. Už dávno neplatí, že podnikatelé (OSVČ) jsou jakási zbohatlická elita a zaměstnanci vykořisťovaná třída. Možná by se lidé divili, kdo je dnes ta nejvíce vykořisťovaná třída. Ano, mluvím o systému skrytého zaměstnávání OSVČ. A jsou to často i lidé, do kterých by to nikdo neřekl: různí dealeři, pojišťováci, prodejci, kosmetické poradkyně...

3. Obrovská nejistota OSVČ. Nepřijde zakázka - není co jíst. A hotovo. Zaměstnanci mají přeci jen od státu nějaký polštář v případě úpadku jejich zaměstnavatele. A OSVČ? Ten si svoje povinné měsíční zálohy musí odvést pravidelně a nikoho nezajímá, že si na ně třeba musí vypůjčit, protože mu někdo nezaplatil včas.

4. Kromě odvodů zaměstnanců je třeba si uvědomit, že další nezanedbatelnou porci peněz ještě k tomu odvádí jejich zaměstnavatel - podnikatel. Nakonec - kdyby nebylo podnikatele (firmy) - asi by nebylo ani platů a odvodů zaměstnanců. Jsou to spojené nádoby. Ať se nám to líbí nebo ne, právě na podnikatelích a jejich aktivitě je založena současná ekonomika.

5. Asi nelze srovnávat podmínky podnikatele advokáta a podnikatele truhláře. Stejně je asi nesmysl házet do jednoho pytle zaměstnance popeláře a zaměstnance generálního ředitele. I takoví zaměstnanci vědci jsou různí... Existují i tací (snad je jich jen málo), kteří si díky kontaktům zajistí veřejný grant (dotaci) na několikrát "provařené" téma (zakázku), opráší několik zpráv, které mají v šuplíku z projektů minulých (realizace zakázky) a kromě svého stabilního platu mají z projektu velmi štědré osobní ohodnocení.

Ano, podnikatelé mají jiný způsob myšlení než standardní zaměstnanci. Snad věří, že bude lépe. Snad je to baví. Možná prostě jen mají rádi svobodu či kreativitu. Třeba jsou často pošetilí a třeba to jsou někdy i podvodníci, zloději a lumpové. Prosím ale, neříkejme podnikatelům paraziti. Nezaslouží si to.

A těm, kdo podnikatelům závidí radím: Zkuste si to sami. Zajistěte si živnost, vybavte si dílnu, vyjednejte si vše na úřadech, hlídejte si platby, zajistěte si zakázky. Sami potom uvidíte, jak stát živnostníky podporuje. A pokorně se vrátíte do zaměstnaneckého stavu.

0
Vytisknout
10471

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2016