Guardian: Nikdy není vyloučeno, že Asad a Putin skončí před mezinárodním soudním dvorem

15. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Bývalo zvykem charakterizovat válku jako pokračování politiky jinými prostředky. Avšak dlouholeté úsilí zajistilo, že některá taktika se už nepovažuje jen za brutální formu diplomacie, ale je definována jako zločiny. V posledních letech byl však vznešený cíl ochraňovat lidskost oslaben opovrženíhodnými útoky proti nemocnicím a školám, k nimž dochází ve válkách na Blízkém východě se zjevnou beztrestností, píše redakční komentář deníku Guardian. Tyto úmyslné útoky na nevojenské cíle musejí přestat. V Jemenu usmrtil letecký úder saúdské koalice více než 140 lidí na pohřbu v hlavním městě Sanaa. Rusko se spojilo se státem, který používá chemické zbraně proti svým vlastním civilistům. Ruská a syrská letadla bombardující Aleppo se záměrně zaměřují na civilisty.

Mezinárodní diplomacie tyto válečné zločiny verbálně odsuzuje. Avšak čtyři z pěti trvalých členů Rady bezpečnosti OSN podporují koalice, které útočí na nemocnice v Sýrii, v Jemenu a v Súdánu.

Rusko chce zvítězit v Asadově válce v Sýrii za každou cenu. Vysílá signály autoritářským režimům na Blízkém východě, že zaplní vakuum, které tam za sebou zanechaly oslabené Spojené státy. Egypt nyní zahájil rozhovory o výstavbě ruské vojenské základny na svém území. Argument sílu vítězí nad silou argumentu.

Navzdory pojmu mezinárodní jurisdikce dávají západní vlády přednost realpolitice. V roce 2014 dostala izraelská ministryně spravedlnosti Tzipi Livni dočasnou diplomatickou imunitu, aby nemohla být obžalována z válečných zločinů. Jak je možné, že z devíti států, které vyšetřuje mezinárodní soudní dvůr, je jich osm v Africe? Není divu, že africké země hrozí, že přestanou mezinárodní soudní dvůr uznávat, když vidí, že státy na Blízkém východě páchají zločiny proti lidskosti beztrestně.

Avšak reakcí na to nesmí být si zoufat. Vytvoření mezinárodního humanitárního práva představovalo pro lidstvo opravdový pokrok a toto právo nesmí být zrušeno. Důkazy o spáchaných válečných zločinech musejí být shromážděny a oběti nesmějí být zapomenuty.

Komise pro mezinárodní spravedlnost a trestnost zločinů zahájila shromážďování materiálu týkajícího se činnosti Asadova režimu. Cílem má být trestní stíhání. Pokud se v budoucnu změní režim v Sýrii či v Rusku, vedoucí politikové těchto států, kteří mají krev na rukou, by se mohli jednoho dne octnout před soudem. Už se to jednou stalo: chilský generál Pinochet zmřel v domácím vězení poté, co musel čelit v roce 2004 obvinění ze stovek zločinů proti lidským právům. To je poučení z historie pro Putina i pro Asada.

Západ taky musí dokázat, že respektuje mezinárodní právo. Západem podporovaná irácká armáda se chystá dobýt Mosulu, posledního centra, které v Iráku dosud ovládá Islámský stát. To, jak bude tato bitva vedena ukáže, zda k vítězství došlo za nepřijatelných humanitárních podmínek. OSN předpovídá, že z domovů bude vyhnáno 1,2 milionu lidí. Irácká armáda už bombardovala civilní oblasti a je nutno omezit chování šiitských milicí. Za dodržování lidskoprávních norem je odpovědný Irák, avšak ten podporují Londýn i Washington.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6565

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2016