Z pražské kavárny se stává pražská cukrárna

Jak působí Kraus a jeho přátelé na Zemanovy voliče

28. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Vystoupení v úvodu pořadu Jana Krause na Primě mělo pravděpodobně v úmyslu sjednotit společnost na faktu, že Miloš Zeman je člověk z mnoha důvodů nehoden postu prezidenta. To je fakt. Je to člověk podléhající stále více tupému populismu, je ochoten kvůli posledním pár letům na veřejném výsluní poškozovat společnost otevřeným popíráním lidských práv, obklopuje se lůzou a chová se lokajsky k mocnostem, jejichž predátorská, autoritářská politika dovnitř i vně ohrožuje základní lidská práva nepohodlných i stabilitu ve světě. Zeman je nicméně produkt své doby a byl demokraticky zvolen ve svobodných volbách. Je to odraz společenského postoje k politice, velmi podobný jiným politováníhodným personám, které vynáší na vrchol politické hierarchie proud digitální stoky postpravdivostního světa nejen ve Visegradu, ale po celém západě. Lidé, kteří ho volili, tak dělají proto, že nevěří elitám. Jak ukazuje Saša Uhlová na svém malém průzkumu, Zeman je pro mnohé takovým zvláštním hrdinou, jenž podle jejich názoru bojuje s pro ně odcizenou mocí. Zeman je zosobněním "mocí bezmocných" ve světě, který zvyšuje míru nejistoty lidí neschopných adaptovat se na rychlost změny. Tento svět není pro ně a Zeman vším, co dělá, ujišťuje, že stále existuje svět, jak ho znají a jak jsou schopni jej chápat.

Představa přátel Jana Krause, že další důkazy Zemanova přízemního jednání nějak změní tento v identitě hluboce zakořeněný postoj, je naprosto mylný. Natož aby Zemanovi voliči reagovali na apel lidí, kvůli kterým Zemana volili. Podívejte se na výsledky sugestivní ankety Parlamentních listů ZDE, která sice nemůže být považována za reprezentativní, ale velmi pravděpodobně vyjadřuje to, co si přeje fanoušek Zemana - hrdiny vidět. Drtivá většina respondentů označuje Jana Krause za "naprostého idiota". K tomu nabídka konspirace předkládané "analytikem", navíc ještě amerického původu. K tomu "karma" ministra Hermana v záporných hodnotách. Vyrobeno pro kmenové příznivce Miloše Zemana na klíč.

Pražská kavárna toho příliš nechápe, což z ní spíše dělá pražskou cukrárnu. Spolek zahrnující nájemného propagandistu a politicko-mediálního hochštaplera, jenž sloužil tabákovému průmyslu i Klausovi, páreček přihlouplých herců, jenž chtěl z pozice totální nadřazenosti "přemlouvat bábu", "velkého" demokrata, který nedávno v Divadle Archa zavelel k útěku ze sálu před nepříjemnou pravdou ZDE ZDE ZDE, pár kontroverzních politiků a němé sportovce nemá valnou relevanci ani pro kriticky smýšlející, natož pro Zemanovy dogmatiky.

Jestli má tato kauza nějaký možný politický dopad, pak to nebude paradoxně svérázná snaha pražské cukrárny po "sjednocení", ale obava Andreje Babiše, že Zeman se stává hrozbou s ohledem na nerozhodnuté voliče na nichž Ano staví svůj politický úspěch. Přítomnost Babišova člověka mezi vystupujícími na Primě a vcelku jednoznačné pojetí kontroverze okolo státních vyznamenání Babišovými médií to napovídá.

0
Vytisknout
13326

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2016