Rusko by plně okupovalo pobaltské země za 36 hodin

1. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko by dokázalo zlikvidovat současné vojenské jednotky NATO v pobaltských státech za méně než dva dny, tvrdí analýza americké Rand Corporation, která má vazby na americkou armádu. Analýza tvrdí, že obranné vojenské prostředky Severoatlantického společenství v Estonsku, v Lotyšsku a v Litvě jsou tak ubohé, že "vyzývají ke zničující válce, namísto toho, aby ji odstrašily".

Rand Corporation provedla sérii simulovaných útoků, v nichž se Rusko pokusilo anektovat hlavní město Estonska či Lotyšska nebo obou tak, jak v roce 2014 Rusko anektovalo Krym. "Výsledek byl, otevřeně řečeno, pro NATO katastrofou," konstatuje zpráva. NATO by podle analýzy v současnosti své členské země v Pobaltí nedokázalo ubránit.

Minulý týden uvedly Spojené státy, že vyšlou do pobaltských zemí 1500 až 3000 vojáků. V únoru má Německo vyslat do Litvy asi 400 - 600 vojáků. Podle Rand Corporation je to šestkrát až sedmkrát méně než počet vojáků, který by mohl realisticky zabránit ruskému útoku. Efektivní obrana pobaltských zemí by stála 2,7 miliard dolarů. "To není malá částka," přiznává Rand Corporation, avšak "vyplatí se, pokud se má zabránit ničivé válce, která by stála daleko víc."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7579

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2016