Tisíce uprchlíků v Řecku trpí zimou, OSN a EU jim nepomohly

22. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Úřad OSN pro uprchlíky a humanitární oddělení EU jsou obviňovány, že řádně nepoužily mnohomilionového fondu, který měl pomoci nejzranitelnějším uprchlíkům v Evropě. V důsledku toho nyní spí tisíce uprchlíků v Řecku v mrazu.

Řecká vláda, která má konečnou jurisdikci nad tím, co se děje v uprchlických táborech, je také kritizována, že nepoužila téměř 90 milionů euro samostatného financování z EU ke zlepšení podmínek v táborech před příchodem zimy. Financování nekoordinuje žádná jediná organizace a žádná jediná organizace nespravuje uprchlické tábory. Většina institucí se tedy vzájemně obviňuje.

Pomocné oddělení EU známé pod názvem "Echo", poskytlo Úřadu OSN pro uprchlíky od dubna více než 14 milionů euro na přípravu asi 50 uprchlických táborů v Řecku na zimu. Jsou to tábory, v nichž uvízlo asi 50 000 syrských uprchlíků od přijetí nové evropské migrační politiky v březnu. UNHCR dostala dalších 24 milionů euro na další projekty.

Obě organizace jsou obviňovány, že tyto peníze vyplýtvaly a nepřipravily uprchlické tábory na zimu, ani neevakuovaly desítky táborů, než začal v Řecku v prosinci padat sníh.

UNHCR měla tyto peníze použít na poskytnutí teplého oblečení uprchlíkům a přesunout je ze stanů do vytápěných kontejnerů anebo do budov, vytápět skladiště, v nichž žijí uprchlíci, poskytnout trvalou dodávku teplé vody a instalovat tepelně izolované podlahy pro lidi, kteří stále ještě žijí ve stanech.

Mnoho měsíců poté, co tyto fondy byly rozděleny, nebyla ještě ani polovina uprchlíků před začátkem zimy umístěna do pevných budov.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6434

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016