Ruské vojenské letadlo havarovalo do Černého moře s Alexandrovci na palubě

25. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Ruský hudební soubor Alexandrovci letěl do Sýrie oslavovat ruské vojáky, kteří tam vraždí civilisty. Letadlo brzo po startu havarovalo. Na palubě bylo 92 osob, nikdo nepřežil. Ruské úřady uvádějí, že příčinou havárie byla zřejmě "technická chyba nebo chyba pilota".

Vladimír Putin nařídil vyšetřování příčiny havárie. Letadlo letělo ze Soči na ruskou vojenskou základnu Chmeimim nedaleko Latakie v západní Sýrii. Alexandrovci tam měli s ruskými vojáky oslavovat Nový rok. Na palubě letadla bylo také devět ruských novinářů a Jelizaveta Glinka, členka poradní Rady pro lidská práva Vladimíra Putina, která organizovala humanitární pomoc na separatistické straně bojů na východní Ukrajině.

Letadla Tu-154 v minulosti byla postižena celou řadou nehod. V dubnu 2010 zahynul v letadle Tu-154 ve Smolensku polský prezident Lech Kaczyński. Letadlo už nepoužívají ruské letecké společnosti, avšak ruská armáda ano.

Ruské bombardéry, bombardující Sýrii, létají ze základny Chmeimim. V říjnu 2016 schválil Vladimír Putin dohodu s Damaškem, podle níž budou ruská vojska rozmístěna v Sýrii na dobu neurčitou.

0
Vytisknout
5950

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2016