Američtí republikáni nakonec zrušili rozhodnutí zlikvidovat nezávislý parlamentní protikorupční výbor

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Aktualizace: Republikáni ve Sněmovně reprezentantů se vzdali svého plánu zlikvidovat nezávislý výbor pro vyšetřování korupce poslanců poté, co je za to na Twitteru kritizoval Donald Trump:

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů ještě před prvním zasedáním nového Kongresu tajným hlasováním ochromili nezávislý protikorupční parlamentní výbor. Toto bezprecedentní hlasování vážně oslabilo Úřad pro etiku v Kongresu, který byl založen r. 2008 po lobbingovém skandálu za účelem vyšetřování obvinění amerických poslanců z korupce. Hlasování se účastnilo i několik poslanců, které výbor v současnosti vyšetřoval pro podezření z korupce.

Hlasování se uskutečnilo během novoročních prázdnin bez předchozího varování či debaty a bylo včleněno do balíku obecných předpisů Kongresu, o nichž bude Sněmovna reprezentantů hlasovat v úterý. Proměnilo dosud nezávislý Úřad pro etiku v Kongresu v orgán, který bude od nynějška podřízen republikánské většině v parlamentu, která má dlouhou historii ignorování obvinění poslanců z korupce.

K tomuto hlasování došlo v době, kdy republikáni ovládají všechny tři složky americké vlády a snaží se odstranit zbytky omezení své moci. Například odstraní úterní hlasování schopnost Demokratické strany blokovat likvidaci Obamovy zdravotnické reformy prostřednictvím parlamentních obstrukcí.

Dochází k tomu také v době, kdy se nově zvolený americký prezident Trump snaží odvrátit pozornost od mnohonásobného střetu zájmů v důsledku jeho snahy ponechat své podnikatelské impérium v rukou své rodiny.

Hlasování vyvolalo zuřivou reakci Demokratů a odborníků na etiku vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5107

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017