Finsko zkouší zavést základní příjem pro nezaměstnané

3. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Finsko se stalo první evropskou zemí, která začíná platit některým svým nezaměstnaným základní měsíční příjem ve výši 560 euro (15 130 Kč). Cílem je snížit státní byrokracii, omezit chudobu a podpořit zaměstnanost.

V pondělí 1. ledna byl zahájen pilotní projekt, v jehož rámci bude 2000 náhodně vybraných nezaměstnaných Finů dostávat tento základní příjem. Příjemci nebudou muset nikoho informovat o tom, jak ty peníze utratí. Základní příjem bude odečten od jakékoliv podpory kterou už dostávají.

Průměrný plat v soukromém sektoru ve Finsku je 3500 euro (94 500 Kč) měsíčně. Účelem nového systému je odstranit "překážky proti práci" mezi nezaměstnanými. Finští nezaměstnaní totiž dosud měli právo odmítnout nízce placené zaměstnání, pokud by tím přišli o vyšší sociální podporu. Základní příjem budou nezaměstnaní nyní dostávat i poté, když získají zaměstnání.

"Bude velmi zajímavé zjistit, jak se lidi budou chovat," vysvětlil Olli Kangas z vládního úřadu pro sociální dávky. "Povede je to k experimentování s různými druhy práce? Anebo, jak tvrdí někteří kritikové, se začnou lidi chovat víc líně, protože budou dostávat peníze, aniž by museli cokoliv dělat?"

Ve Finsku, které má 5,5 milionu obyvatel, bylo v listopadu nezaměstnaných 8,1 procent osob, tedy 213 000 lidí.

Zaváděný program se součástí opatření současné finské pravicové vlády snížit nezaměstnanost.

Experiment se základním příjmem bude zřejmě později rozšířen i na další skupiny lidí s nízkými příjmy, jako jsou pracovníci na volné noze, malí podnikatelé a lidé, kteří pracují na část úvazku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7703

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017