Zoufalý spěch Theresy Mayové do Washingtonu byl neuvěřitelně ztrapňující

28. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Donald Trump sice neuměl vyslovit jméno britské premiérky a Bílý dům je citoval ve svých tiskových prohlášením s pravopisnou chybou, takže z ní udělal pornohvězdu, ale jinak během návštěvy Theresy Mayové v Bílém domě k žádnému skandálu nedošlo. Trumpovi se podařilo během návštěvy britské premiérky neurazit celou etnickou skupinu, nezlikvidovat žádnou demokratickou normu a ani nevyhlásil válku. Mayové se dokonce chytře podařilo před kamerami říci, že "je prý Trump 100 procent pro NATO". Trump sám to neřekl!! Pravdou nicméně zůstává, že tato překotná cesta Mayové do Washingtonu byla pro ni nesmírně ztrapňující, píše Jonathan Freedland.

Cesta Mayové vydávala silný zápach zoufalství. To je zápach, jemuž Trump dobře rozumí. To, co mu chybí na knižní sečtělosti, vynahrazuje svým vystupováním jako agresivní samec. Jeho celoživotní kvalifikace je kvalifikace agenta prodávajícího nemovitosti, kdy je málokdy uzavírána obchodní dohoda, z níž by měly prospěch obě strany: čím víc já vydělám, tím víc ty proděláš.

Trump nutně vnímal Mayovou jako naprostou zoufalou osobu: kupce domu, který zbrkle prodal svůj předchozí dům, než si našel dům nový. Mayová zahodila klíče k evropskému společnému trhu a brzo se stane bezdomovcem - a Trump to dobře ví. Navzdory veškerému pochlebování Trumpovi, které způsobilo, že začal zářit jasnější oranžovou barvou, nutně považuje Trump Mayovou za zoufalce, která silně potřebuje dosáhnout dohody. A Trump si určí svou cenu.

Tarify mezi USA a Británii jsou už nízké, takže to bude jiná cena. Trump bude zřejmě požadovat změkčení potravinářských norem v Británii, aby Amerika mohla do Británie vyvážet americké hovězí s injekcemi hormonů. Anebo bude chtít přístup do britského státního zdravotnictví pro předražené americké farmaceutické společnosti. Alebo změkčení ekologických či pracovněprávních předpisů, které dosud platily v Británii stejně jako po celé EU.

Jakmile to Trump začne požadovat, Mayová mu nebude moci říct ne. A co tím získá? Z nové studie zveřejněné v pátek vyplývá, že odchodem z evropského trhu Británie přijde až o 30 procent svých vývozů, zatímco nová dohoda s USA jich vytvoří jen 2 procenta. Amerika je sice pro Británii větší trh než EU, jenže Evropská unie je na prahu.

A ztráty nebudou jen hospodářské. Co si asi naši spojenci pomyslí - Evropané, ale nejen oni - o spěchu Mayové postavit se vedle Trumpa, muže, podle něhož "mučení absolutně funguje" a který považuje globální oteplování za hoax. Británie riskuje, že bude pošpiněna svou blízkostí k Trumpovi, muži považovanému za světové nebezpečí.

Britská diplomacie se arogantně domnívá, že se jí podaří usměrnit Trumpa směrem k rozumnému chování. Tato arogance však Trumpovi vůbec nerozumí. Trump se nezměnil a nezmění se, jak dokazují jeho lži a šílenosti z posledního týdne. Kromě toho, britská diplomacie mylně předpokládá, že je Trump schopen zastávat určité trvalé, neměnné a důsledné stanovisko. V pátek se mu to skutečně podařilo na několik minut. Avšak ze zkušenosti vyplývá, že Trump má ve zvyku souhlasit s poslední osobu, s níž mluví. Dejte mu pár dnů nebo týdnů a radostně začne říkat naprostý opak.

Jen počkejme, až se Trump octne v jedné místnosti s jediným člověkem, pro něhož je jeho obdiv trvalý: s Vladimírem Putinem. Tam teprve uvidíme, vztah ke které zemi Trump opravdu považuje za mimořádný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8755

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2017