Vážné nehody z hlouposti

2. 2. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty
Jezdil jsem od roku 1972 do roku 1983 s náklaďákem. Už v autoškole jsem zpozoroval, že zájmem učitele Svazarmu je, aby všichni jeho žáci prošli zkouškami, i když v naší skupině byl člověk, kterému bych nesvěřil ani trakař. Psychotesty žádné. Policajti z falešného kamarádství nebo za flašku přivírali oči. Už od let šedesátých se slibovalo, že povolání řidiče nákladního auta bude učebním oborem. V Německu to je, u nás dodnes ne. Příčinou podobných nehod není počasí, ale lidská hloupost a hrabivost dopravců. Ostatně, v Rakousku a Německu o tom vědí své - o českých řidičích a technickém stavu autobusů a náklaďáků. Důležité je též pravidelné roční školení a zkoušení řidičů. Nevím, jak je to dneska.

I já měl zpočátku své šoférské kariéry několik drobných nehod a šťouchů, způsobených nezkušeností, i když jsem měl praxi z vojny s vejtřaskou nebo tankem. Ten je eště pro bezpečnou jízdu nejlepší, šťouch sem, šťouch tam....

Trochu zkušený řidič vzniká asi tak během dvou let a hlavně musí zažít pořádnou zimu. Záleží na tom, jaký je jeho dopravák šéf. Já měl štěstí u okresního výkupu Plzeň sever, kde byl dopravákem pan Čada. Jednou jsem podcenil tabulku "Silnice se v zimě neudržuje" a zůstal jsem s fůrou krmení viset v pangejtě mezi Štipoklasy a Úterým ve sněhové bouři jako někde na Aljašce. Jézedáci s traktorem mě z toho dostali a kravičky měly co papat.

 Dopravák uznal, že mě tam neměl jako nezkušeného posílat. Dopravák nebo dispečer je v této situaci klíčová figura. On by měl rozhodnout, jestli se pojede nebo ne. Krátkodobé a lokální předpovědi počasí jsou dnes téměř dokonalé. O tom se nám tenkrát ani nezdálo. Kolika nehodám by se dalo zabránit, kdyby dopravák řek: "Hele, Franto, dneska radši nevyjížděj, dělej si něco na voze." Ale jde to v kapitalismu? Mělo by to jít. I ten učební obor řidič nákladní dopravy by se měl zavést. Aby ti kluci nemuseli platit šílený peníze za řidičák a mohli mít radost ze svého povolání.

 Přeci nejsme ve válce. Nebo snad ano? 

https://www.youtube.com/watch?v=dH4KuCZOTF8

0
Vytisknout
7757

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017