Vedoucí politikové z Evropského parlamentu požadují, aby EU odmítla Trumpova velvyslance v Bruselu

2. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Šéfové hlavních politických stran v Evropském parlamentu vydali bezprecedentní apel proti Tedu Mallochovi, jehož chce Donald Trump jmenovat americkým velvyslancem u Evropské unie. Malloch řekl v britské televizi, že jeho úkol v EU je obdobný, jako byl jeho úkol v Moskvě, totiž "rozložit Sovětský svaz".

Šéfové konzervativního, socialistického a liberálního poslaneckého klubu v Bruselu poslali dopis Evropské komisi a Radě Evropy, jejichž členové představují 28 členských zemí EU, v němž požadují, aby Evropská unie odmítla jmenování Teda Mallocha americkým velvyslancem v Bruselu.

Maloch řekl v nedávném rozhovoru v televizi BBC: "Ve své předchozí kariéře jsem zastával diplomatickou funkci kdy jsem pomáhal rozložit Sovětský svaz. Takže možná tady je další svaz, který potřebuje trochu zkrotit." Malloch také dodal, že není fanouškem EU, kterou charakterizoval jako "nadnárodní a nevolenou" a zaútočil na předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera. "Pan Juncker byl vhodným starostou nějakého města v Lucembursku a měl by se tam vrátit."

Evropští politikové v dopise píší, že Mallochovy výroky" odhalují šokující zlou vůli vůči hodnotám, které definují tuto Evropskou unii a pokud je bude vyslovovat oficiální představitel Spojených států, měly by potenciál vážně ochromit transatlantické vztahy, které po dobu sedmdesáti let podstatnou měrou přispívaly k míru, stabilitě a prosperitě na našem kontinentu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5585

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017