Editor televize CNN žaluje americkou vládu za to, že byl zadržen na letišti

2. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Zkušený editor televize CNN podal žalobu proti Trumpovu zákazu vstupu do USA pro občany některých zemí poté, co byl o víkendu zadržen na letiští v Atlantě.

Mohammed Tawfeeq, irácký občan a držitel povolení k trvalému pobytu v USA od roku 2013, se v neděli vracel z Iráku, kde pracoval na projektu televize CNN ve své roli jako manažer pro mezinárodní redakci této televizní stanice.

Činitelé na letišti v Atlantě ho zadrželi, že musejí požádat o email, zda ho smějí vpustit do země.

Tawfeeq přistál v Atlantě v neděli v 19.20 hodin, nejméně hodinmu poté, co John Kelly, tajemník na americkém ministerstvu vnitřní bezpečnosti, vydal prohlášení, že na držitele amerického povolení k trvalému pobytu se zákaz vstupu do USA nevztahuje.

Činitelé "podrobovali do USA navracející se občany s povolením k trvalému pobytu, jako je pan Tawfeeg, nevhodným omezením jejich návratu do USA a dlouhým odkladům a výslechům na letištích", praví se v žalobě podané na ministerstvo vnitřní bezpečnosti, na Kellyho, na americkou imigrační služby a na americké ministerstvo zahraničí. Žaloba argumentuje, že pracovníci těchto institucí jednali způsobem, k němuž nemají oprávnění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5458

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017