Vedou Bannon a Trump svět k válce?

4. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Donald Trump knihy nečte, píše Jonathan Freedland. To přenechává svému hlavnímu stratégovi s obrovským vlivem v Bílém domě, Stevu Bannonovi. Bannon má nyní trvalé křeslo v americké Radě národní bezpečnosti, jaké Trump odepřel šéfu štábů americké armády a šéfu amerických rozvědek.

Podle týdeníku Time je Steve Bannon silně ovlivněn knihou nazvanou Čtvrtý obrat (The Fourth Turning), která argumentuje, že se lidská historie rozvíjí v osmdesáti až stoletých cyklech. Každý takový cyklus vrcholí násilným kataklysmatem, který zničí předchozí pořádek a nahradí ho něčím jiným. V USA došlo k třem takovým zvratům: k zakladatelské revoluční válce, která skončil r. 1783, k občanské válce v šedesátých letech devatenáctého století a k druhé světové válce ve čtyřicátých letech dvacátého století. Podle této knihy je Amerika nyní na pokraji nového zvratu.

Všimněte si, že všechny předchozí zvraty jsou spojeny s obrovskými válkami. Pro Bannona, dřívějšího šéfredaktotra ultrapravicových amerických Parlamentních listů, serveru Breitbart, to není něco, čeho bychom se měli bát, ale je to něco, na co se máme těšit. Týdeník Time Bannona cituje a z citátů vyplývá, že se ten člověk v podstatě těší na velkou a krvavou válku. "Jsme ve válce" je Bannonovo oblíbené heslo, ať je to boj proti džihádismu, který Bannon charakterizuje jako "globální existenciální válku", která se může proměnit velkou horkou válku na Blízkém východě" anebo hrozící konflikt s Čínou.

Tato touha po krveprolévání může vysvětlit, proč Bannonovi vůbec nevadil chaos a nenávist, vyvolaná zákazem vstupu do Ameriky pro uprchlíky, který Bannon prosadil bez konzultací s ostatními částmi americké vlády. Neboť Bannon je stoupencem "šokových událostí". Charakterizuje se jako leninista. V roce 2013 Bannon řekl: "Lenin chtěl zničit stát a to je i můj cíl. Chci zlikvidovat všechno." Zdá se, že válka je jeho zvolenou metodou.

Lidé si toho začínají všímat a začínají být znepokojeni. Investoři začínají převádět své peníze na zlato - které lépe přežije nadcházející válku a rozklad civilizovaného pořádku. V současném vydání časopisu New Yorker se píše o množících se požadavcích superbohatých na válce odolné úkryty. Tito lidé mají velký zájem především o letiště a farmy na Novém Zélandě, jako o "zálohu".

Potíž je, že jemná struktura mezinárodních vztahů, pečlivě a složitě vytvořená v letech po roce 1945, která zabránila válce téměř 80 let, je nyní terčem útokůp ze tří různých stran.

Prvním problémem je Trump sám. Nestačí mu, že charakterizoval NATO jako "zastaralé", začíná ničit sloupy západní aliance. Rozzuřil svým telefonátem australského premiéra, ale nezapomínejte přitom, že Australané a Američané spolu bojují bok po boku jako spojenci už sto let. Trump však zachází s tou zemí, jako by to byla špína na jeho botě. Dokazuje to, do jak velké míry je Trump připraven realizovat Bannonův horečnatý set: "zlikvidovat všechno".

Dalším viníkem je Británie. Hlasování pro brexit tento týden v Dolní sněmovně bylo připomínkou, že Británie také buší kladivem na náš křehký mezinárodní systém. Odchodem z EU Británie vyvolala otázku, zda EU bude vůbec schopna přežít. Evropa má historii krvavých válek trvajících mnoho století. Jediné období míru na evropském kontinentě nastalo teprve, když se evropské státy spojily v jednu komunitu a pak v unii. Riziko budoucnost EU je rizikem obnovení válek v Evropě.

Trump považuje multilaterální spolupráci za chabou strategii pro losery. Chce bilaterální dohody, v nichž by byl vítězem. To vyvolá darwinovský boj o přežití, kdy se každý stát bude snažit prosadit jen své vlastní zájmy a odmítne kompromisy, které předtím držely svět pohromadě.

Je to děsivá vize. Mnoho lidí na levici se stavělo kriticky k poválečné světové architektuře, jíž příliš silně dominovaly USA a příliš byla nakloněná ve prospěch bohatých a mocných. Teď když však vidí, jak Trump a jeho spojenci ničí OSN, EU a mnoho dalšího, začínají měnit své postoje.

Steve Bannon neničí pořádek, který vznikl po roce 1945 pro to, aby vytvořil férovější, rovnější, provázanější svět. Namísto toho sní o krvavé, ohnivé válce, která usmrtí miliony - a z ní vzejde nová, očištěná a dominantnější Amerika. Progresivní hnutí by se mělo začít zasazovat o záchranu tohu, co máme. Vůči ničivým radikálům jako Bannon jsme nuceni se chovat jako konzervativci.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9517

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017