Jak expert na protiraketovou obranu "odhalil" chemický útok v Sýrii

20. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
I do České republiky už dorazila zpráva, že profesor Theodore Postol z Massachusetts Institute of Technology "odhalil" chemický útok v syrském Chán Šajchúnu ZDE. Útok podle něj neprovedla letadla, ale byl zinscenován pomocí pozemního výbuchu.

Theodore Postol se celý život věnoval protiraketové obraně. Na tomto výzkumném poli dosáhl řady úspěchů, když zpochybnil výkonnost systémů prezentovaných Pentagonem, počínaje Patriotem a konče projektem GMD, který prosazoval exprezident Bush. Postolovu kompetenci v dané oblasti je třeba vysoce ocenit - a stejně hodnotit i občanskou odvahu, s níž čelil pokusům o jeho umlčení.


Jeho odborné zázemí v oblasti zbraní hromadného ničení je naproti tomu stručně řečeno nulové.

Aby bylo jasněji, jaký případ máte před sebou, zkuste si představit: Špičkový ortoped odejde na penzi a po nějaké době vám nabídne, že začne léčit vaše žaludeční vředy. Svěřili byste své zdraví do péče takovému člověku?

Není to ovšem poprvé, co Postol výrazně vybočil ze svého dlouholetého výzkumného pole a autoritativně se vyjadřuje k věcem, o nichž mu chybějí i ty nejzákladnější znalosti ZDE.

Postolova "studie" týkající se Chán Šajchúnu ZDE kromě jiného tvrdí, že impaktový kráter na vozovce, podle dostupných věrohodných informací vzniklý v místě dopadu režimní letecké chemické munice, se nevytvořil v důsledku náletu, ale šlo o kráter způsobený pozemním výbuchem. Při něm prý měla být jedna dělostřelecká raketa M-21OF naplněná trhavinou položena křížem přes druhou obsahující umíchaný sarin. Výbuch pak údajně zcela zlikvidoval těleso první rakety, vytvořil pod ní kráter ve vozovce, ale samotný sarin nezničil - naopak jej prý účinně rozptýlil po okolí tak, že poté způsobil desítky obětí. A raketa, která prý sarin obsahovala, nebyla ovšem výbuchem zničena a rozložena na střepiny, ačkoliv se nacházela v epicentru výbuchu. Podle Postola došlo k jejímu zploštění, prasknutí a zaboření jedním koncem do vozovky.

Takové vysvětlení není jen urážkou sovětských konstruktérů, kteří svého času strávili spoustu času zkoumáním, jak zajistit spolehlivý rozklad spalovací komory rakety M-21OF na střepiny. Experti na trhaviny budou také nepochybně "nadšeni" a je jen otázkou času, kdy se pokusí prakticky simulovat zázračnou explozi dvou trubek, která jednu z nich zcela zničí a druhou stejných vlastností jen zploští a zaboří koncem do živičného povrchu. A experti na bojové chemické látky budou zase simulovat, co udělá se sarinem v ocelové trubce exploze tak silná, že kompletně zničí ocelovou trubku v těsném sousedství a ještě vytvoří ve vozovce kráter o průměru desítek centimetrů.

Pamětníci si mohou vybavit "zaručené" zprávy údajných expertů o tom, že plánovaný americký radar v Brdech bude pohánět jaderný reaktor, záření z radaru způsobí v ČR epidemii rakoviny a balistické rakety dlouhého doletu vyvíjené v Íránu a KLDR by musely používat motory na kapalná paliva, protože tuhá prý výkonově nestačí. Všechna tři tvrzení byla prokazatelně nesmyslná a k jejich rychlému vyvrácení stačila i velmi malá kompetence v oblasti vyhledávání technických informací, ale přesto komusi stálo za to je šířit a posílat je i do médií.

Postolova konstrukce s údajným pozemním výbuchem v Chán Šajchúnu je téhož řádu.

Tragédii v Chán Šajchúnu doprovází řada nejasností a matoucích či navzájem protichůdných svědectví. Než Rusko vetovalo vyšetřování pod hlavičkou OSN, bylo možno mít legitimní pochybnosti o tom, kdo útok skutečně provedl. To však není a nemůže být přijatelným důvodem k šíření dezinformací toho druhu, jaké již opakovaně vyprodukoval Theodore Postol.

Ostatně za několik dnů budou na stůl položeny další důkazy svědčící v neprospěch režimu Bašára Asada ZDE.

0
Vytisknout
14329

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2017