Ruské zásahy do amerických prezidentských voleb "připravil Putinův výzkumný institut"

20. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Ruský vládní výzkumný institut, ovládaný Vladimírem Putinem, vypracoval plán na to, jak ovlivnit americké prezidentské volby r. 2016 ve prospěch Donalda Trumpa a ochromit důvěru amerických voličů v americký volební systém, sdělili tiskové kanceláři Reuters tři současní a čtyři bývalí američtí činitelé.



Hovořili o dvou důvěrných dokumentech, které vypracoval tento institut a které poskytly rámec a důvody pro to, o čem jsou americké výzvědné služby přesvědčeny, že to bylo intenzivní ruské úsilí ovlivnit americké prezidentské volby. Americké výzvědné služby mají tyto dokumenty, vypracované Ruským institutem pro strategická studia (en.riss.ru) k dispozici.

Ústav vedou bývalí vysocí čiitelé zahraničních ruských výzvědných služeb, které do funkce jmenuje Putinův úřad.

Prvním dokumentem z tohoto institutu byl návrh strategie z loňského června, který byl rozšířen na nejvyšší úrovni ruské vlády. Doporučoval, aby Kreml zahájil propagandistickou kampaň na sociálních sítích a v ruských médiích vysílajících do světa ve snaze ovlivnit americké voliče, aby hlasovali pro prezidenta, který zaujme vůči rusku mírnější postoj než prezident Barack Obama.

Druhý dokument z tohoto institutu, vydaný v říjnu 2016, varoval, že volby pravděpodobně vyhraje Hillary Clintonová. Z tohoto důvodu, dokument argumentoval, by mělo Rusko přestat se svou propagandou ve prospěch Donalda Trumpa a namísto toho zintenzivnit kampaň tvrdící, že americké volby trpí širokými volebními podvody, aby byla ochromena legitimita hlasování v prezidentských volbách, a snažit se poškodit pověst Hillary Clintonové.

"Putin měl tyto cíle na mysli už dlouho a výslovně požádal zmíněný institut, aby mu vypracoval strategii," konstatoval jeden z amerických zdrojů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8926

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2017