Francouzské volby: "Patrioti versus globalisté"

21. 4. 2017

čas čtení 2 minuty
Všichni říkají, a samozřejmě správně, že francouzské prezidentské volby jsou poněkud šílené. Je tomu tak proto, že se nepodobají žádným jiným. Nikdy předtím se čtyři různí kandidáti nedostali do posledního týdne s realistickou šancí postoupit do druhého kola.

Některé průzkumy stanoví rozdíly mezi všemi čtyřmi kandidáty na hladině pouhých 4 %.

Takže fakt, že liberálně progresivní Emmanuel Macron, ultrapravicová Marine Le Pen, konzervativní Francois Fillon a ultralevicový Jean-Luc Mélenchon mají všichni šanci dostat se do druhého kola, které proběhne 7. května, znamená, že je třeba vzít do úvahy šest velmi rozdílných scénářů.

Všimněte si, že žádný z nich nezahrnuje klasický střet mezi pravicí a levicí.

Rozhodování mezi Marine Le Penovou a Emmanuelem Macronem je stále nejpravděpodobnější varianta druhého kola, podle posledních průzkumů.

To je scénář, který by si Le Pen zvlášť ráda vybrala a už jej označila jako "patrioti versus globalisté". Čekejte, že bude hrát na tuto strunu.

Má jít o boj mezi starou a novou Francií, "rezignací" a "optimismem", uzavřenou zemí a otevřenou ekonomikou, protekcionismem a globalizací, "svobodnou a nezávislou Francií" a státem, který je integrální částí Evropské unie.

Macron říká, že Le Pen chce vrátit Francii do 50. let, zatímco on ji chce vést do 21. století.

Le Pen tvrdí, že za Macrona by byl islamismus "na postupu", zatímco Macron obviňuje Le Pen, že francouzské muslimské populace dělá nepřátele.

Všude kam se podíváte jsou jasné bitevní linie. Zatímco všichni hovoří o nerozhodnutých voličích, zřejmě by jich moc nezbylo, pokud do druhého kola postoupí tato dvojice.

Může ovšem dojít k neúčasti. Levičáci podporující Mélenchona a Hamona možná nebudou schopni donutit se k hlasování pro Macrona upřednostňujícího byznys. Tvrdé jádro pravicových Republikánů také oba kandidáti nebudou přitahovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8489

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2017