S blížícím se pádem hlavního města IS míří USA do střetu se Sýrií a Íránem

23. 6. 2017

čas čtení 2 minuty
Představitelé Trumpovy administrativy v očekávání porážky "islámského státu" v syrské Rakce plánují příští etapu války. Jde o složitý boj, který je povede do přímého konfliktu se syrskou vládou a íránskými silami kvůli rozsáhlému pouštnímu území ve východní části země.


Do určité míry už boje propukly. Bezprecedentní americké nálety proti režimním a íránským cílům měly být varováním syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a Teheránu, že jim nebude umožněno konfrontovat nebo zdržovat Američany a jejich místní prostředníky.

Zatímco se režimní a miliční síly vydaly na východ, vysocí představitelé Bílého domu tlačili na Pentagon, aby zřídil předsunutá postavení v této pouštní oblasti. Cílem mělo být zabránit syrské a íránské vojenské přítomnosti, která by narušila schopnost americké armády vyhnat IS z údolí Eufratu jižně od Rakky a v Iráku. Jde o řídce osídlenou oblast, kde se militanti mohou přeskupit a dál plánovat teroristické útoky na Západě.

Američtí představitelé také tvrdí, že režimní nárok na tyto oblasti by také podkopal politické řešení povstalecké války proti Asadovi, které má stabilizovat zemi omezením jeho kontroly a nakonec ho odstranit od moci.

Bílý dům a Pentagon jsou v intenzívních sporech o to, zda je takový postup rozumný a potřebný - protože prakticky zatahuje Spojené státy do syrské občanské války, poté co se po léta snažily zůstat mimo, a riskuje přímou konfrontaci s Íránem a Ruskem.

Někteří v Pentagonu tomu oponují a poukazují na odvedení pozornosti a zdrojů od tažení proti IS. Problémem může být, že se americké jednotky v Sýrii dostanou do izolovaného postavení. Některé se nacházejí v Iráku v těsné blízkosti milic podporovaných Íránem a není jasné, zda je lze ochránit. Evropští spojenci v protiteroristické koalici také zpochybňují, zda Syřané cvičení Američany na jižní frontě stačí na úkoly, které by museli zastat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13099

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017