Finové, kteří dostávají univerzální základní příjem, mají menší stres a víc se hrnou do práce

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Finsko poskytuje už pět měsíců dvěma tisícům svých občanů bezpodmínečný základní příjem. Mnozí z nich uvádějí, že z toho mají obrovský prospěch. Snížila se u nich míra stresu a projevují daleko větší iniciativu při nalézání zaměstnání a při vymýšlení nových podnikatelských projektů.


Jde o první projekt tohoto druhu v Evropě. Jeho účastníci dostávají po dobu dvou let měsíčně 560 euro (12 400 Kč). Nemusejí dokazovat, že se ucházejí o zaměstnání a nemusejí pravidelně dokazovat úřadům, že peníze stále ještě potřebují. Peníze mohou utrácet, jak chtějí. Pokud účastník projektu získá zaměstnání peníze dostává dál.

Projekt ve Finsku zavedla tamější středopravicová vláda ve snaze vyřešit problém nezaměstnanosti.

JUha Jarvinen, nezaměstnaný mladý otec ve vesnici nedaleko města Jurva v západním Finsku, který dostává bezpodmínečný univerzální příjem od ledna letošního roku,  sdělil týdeníku Economist, že nyní aktivně hledá zaměstnání. Předtím, když dostával podporu ve nezaměstnanosti, mu občas nabídli zaměstnání na část úvazku, ale nemohl ho vzít, protože by přišel o podporu v nezaměstnanosti. Toto omezení teď nemá.

Uvádí také, že se připravuje k založení vlastního podniku, trpí daleko menší mírou stresu a nemusí vyplňovat "hloupé formuláře" a účastnit se pohovorů se státními úředníky.

Letos v únoru však projekt bezpodmínečného univerzálního příjmu zkritizovaly hlavní finské odbory jako příliš nákladný.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
14304

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017