Co také nemusí běžného Čecha zajímat, když útočí muslimové...

Ostudně nízké platy v ČR, ve zdravotnictví zejména

13. 7. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Za vcelku zvláštního nezájmu majoritních médií byla na internetu zveřejněna znepokojující informace: otevřený dopis České internistické společnosti ministru zdravotnictví o kritickém stavu interních oddělení. Shodou okolností mi příbuzní sdělili informaci o kritickém stavu porodnic v Plzeňském kraji. Tedy konkrétně omezení v Rokycanské nemocnici. Příčina je zřejmá – nedostatek personálu z důvodu stále ostudně nízkého ohodnocení zdravotního personálu. Příčinou je za prvé nízká výše mezd a platů v České republice. Podíl mezd a platů vyjádřeno v poměru k HDP činil 32 %, přičemž průměr EU28 je roven 39 %, ale v Německu je to například 42 % a v námi srovnatelném Slovinsku 44 %.

Dokonce v lednu až září 2015 tvořily mzdy a platy dokonce jen 29,9 % hrubého domácího produktu. Tedy při tomto ostudně nízkém podílu chybí peníze v rozpočtu zdravotního pojištění. Kolik platí do systému zdravotního pojištění OSVČ a podnikatelé, nechť si čtenář laskavě dohledá sám. Ve světle „aféry“ pana senátora Štěcha to nebudu rozebírat. Výdaje na zdravotnictví pak činí ostudně nízký podíl na HDP – 7,5 %.

Nadto průměrné personální náklady v českých nemocnicích byly cca 46 % v roce 2015 (po zvýšení příjmů zdravotníků v roce 2016 odhaduji max. o pár procent více). No a například v Německu to je přes 60 %.

Vzhledem k výše uvedenému se tedy nelze divit odchodu zdravotnického personálu do zahraničí či mimo obor. Až neskutečná je vzpomínka na experty, pány Topolánka s Nečasem, kteří tvrdili, že střední třída má předplaceno; to aby čtenář nepodlehl dojmu, že současná opozice má recept na řešení. Jistě se dále nelze divit například apetitu privatizovat zdravotnictví třeba do rukou fondu Hartenberg. Ten má v ČR k dispozici vysoce kvalifikovanou sílu a tím vysokou odbornou úroveň při stejných materiálových nákladech a o 20 % nižších personálních nákladech ve srovnání s Německem. 

Toto nám ovšem tzv. nezávislí ekonomičtí experti v médiích hlavního proudu nesdělí. Proč, inu v této „roli“ vystupují téměř výhradně zaměstnanci bank či penzijních a důchodových fondů, či poradce inženýra A.B. pan Michl. Komu jdou tito experti „na ruku“ zjistí po úvaze čtenář sám.

0
Vytisknout
13466

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2017