O hrdinech, hazardérech, propagandě a humanitárním hledisku

3. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Turecký soud ve středu poslal na déle jak šest let za mříže Markétu Všelichovou (na snímku) a Miroslava Farkase, kteří byli v České republice tvářemi propagační kampaně kurdské milice YPG. Během jedné z cest do oblasti konfliktu, při níž tvrdili, že jedou budovat nemocnici do Iráku, je turecké orgány obvinily z "terorismu" a během vyšetřování se objevila až tak absurdní tvrzení, jako že dvojice novomanželů prošla výcvikem ve francouzské Cizinecké legii.


Zatímco v minulosti Všelichová cestovala do Sýrie pod záminkou novinářské práce, tentokrát jako zdůvodnění posloužil údajný humanitární projekt v Iráku. Její skutečnou činností nebylo ani jedno, ovšem ani "terorismus" - ale naprosto nekritická propagace režimu kurdské strany PYD a jejích milic YPG.

Novinář i humanitární pracovník se v místě jakéhokoliv konfliktu pohybují po tenkém ledě. Ať už mají jakékoliv soukromé sympatie nebo politické názory, nikdy nesmějí zaujmout pozici vychýlenou výhradně ve prospěch jedné válčící strany - a už vůbec se nesmějí chlubit "půjčeným" kalašnikovem či se s ním dokonce fotografovat. Podobnými přístupy likvidují profesionální a nestranný status novináře či humanitárního pracovníka a ohrožují bezpečnost a životy nejen vlastní, ale i celých zmíněných profesních skupin.

***

Mimochodem, žádné argumentační kličky kolem kurdských millic YPG nemohou dospět k ničemu přesvědčivému. Jestliže jednou změnu značky nevěříte lokálním pobočkám al-Kájdy, nemůžete ji uvěřit ani syrské pobočce mezinárodně uznané teroristické organizace PKK, a to ať už ji momentálně podporuje kdokoliv, za jakýmkoliv účelem. Americký postoj k této věci je schizofrenní a neudržitelný, protože na jedné straně USA uznávají PKK za teroristy, na druhé ale krycí organizaci v Sýrii, jejíž masivní personální průnik s tureckou PKK je bohatě a nade vší pochybnost doložen, podporují finančně, zbraněmi i výcvikem. Rozhodně nemusíte fandit Erdoganově diktatuře v Turecku, abyste pochopili, v čem je problém. Američané podporou PKK porušují své vlastní zákony.

Narativ ohánějící se v souvislosti s YPG "bojem proti fašismu" a odkazující na občanskou válku ve Španělsku je naprosto zavádějící. Je s ním účelově operováno kvůli přilákání evropských dobrovolníků zejména z řad anarchosyndikalistických skupin.

V syrském konfliktu neexistuje ani jediná "o sobě dobrá" strana, která by si zasloužila nekritickou podporu. U všech je třeba starostlivě zkoumat ambice a nároky a současně usilovat o vzájemné sladění s ambicemi a nároky ostatních zainteresovaných skupin. Přístup, podle nějž jsou všichni příslušníci sunnitskoarabské většiny syrského obyvatelstva kteří nejásají nad porobou PYD/YPG "islamisty", je stejně lživý a nesmyslný jako válečná propaganda Asadova režimu nebo projekt "chalífátu". Bez vyvážení zájmů různých skupin syrského obyvatelstva nebude nikdy dosaženo fungujícího politického uspořádání, které je podmínkou ukončení války. Takové uspořádání možná nemusí nutně splňovat všechny nároky kladené na západní liberální demokracie, ale nemohlo by se rozhodně vyhnout vyvážení vlivu a zájmů různých etnik a náboženských denominací. Projekt kurdského státu-Otesánka pohlcujícího arabská území na severu Sýrie se fungujícímu politickému řešení ani dost málo neblíží.

Jsem přesvědčen, že ani syrští Kurdové nebudou chtít dlouhodobě žít v režimu jedné strany, který politické oponenty utlačuje, zavírá a pronásleduje politickou policií. Ale to by bylo ještě na jiný text než tento.

Všelichová a Farkas jistě nejsou teroristy. Nejsou však ani novináři, ani humanitárními pracovníky, za které se vydávali. Jde o turismus za účelem propagandy politického monopolu syrské odbočky kurdské teroristické organizace PKK. A to v podání propagandistů, kteří velmi školácky a naivně svou skutečnou činnost systematicky vyzrazovali v médiích a na sociálních sítích, aniž vzali v úvahu, že se tak k uvedeným informacím snadno dostávají i ti, kdo s jejich počínáním vůbec nesouhlasí - a kdo třeba stejně nekriticky a nesmiřitelně jako oni nadržují některé z protistran.

Humanitární ohledy teď velí usilovat o pomoc Všelichové a Farkasovi, kteří si nehledě na cokoliv ostatního nezaslouží strávit šest let v tureckém kriminále.

Zodpovědný humanitarismus ale nemůže ani nesmí vést k heroizaci a oslavování politické kauzy, kvůli které se dvojice vlastní lehkovážností dostala do problémů.

0
Vytisknout
9490

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2017