Zabíjejí britské bomby děti v Jemenu?

14. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


Reklama: "Vývoz z našeho ostrovního království. Síla, v obalu z leštěného hliníku. Vyrobeno v Británii. Shazováno na děti."

 Are British-made bombs killing children in Yemen?

Reportér Channel Four News britskému konzervativnímu ministru pro obchod: "Kolik civilních cílů bude muset být zasaženo, než zrušíte vývozní zbraňovou licenci pro Saúdskou Arábii, řekl byste?"

Konflikt v Jemenu začal r. 2015. Británie dodala Saúdské Arábii od té doby vojenské zařízení v hodnotě, 3,5 miliardy liber (98 miliard Kč).

Saúdská Arábie je obviňována, že bombarduje civilní cíle a že vyvolala rozsáhlý hladomor. 

Reportér Channel Four News: Toto je Paveway IV, bomba, kterou vyrábí obří americká zbrojovka Raytheon. Má britskou pobočku, která v Británii zaměstnává 1600 lidí. Saúdská Arábie tuto bombu používá a my to víme, protože úlomky této bomby byly nalezeny po útoku na skladiště v Jemenu. Ten bombový útok byl uskutečněn proti skladišti, kde mimo jiné byly potraviny. Víme to, protože jsme tam byli. 


Charitativní organizace Human Rights Watch cituje tento případ jako důkaz, že Saúdská Arábie bombarduje civilní cíle. Saúdská Arábie tvrdí, že tento případ vyšetřuje. 

Což nás vede k britskému licenčnímu režimu pro vývoz zbraní. Ministr pro obchod Liam Fox na dnešním zbrojním veletrhu. 

"Konzervativní ministr Liam Fox: "Existují robustní bezpečnostní opatření, jejichž cílem je umožnit etický vývoz zbraní. Je ochraňován licenčním systémem, který zajišťuje, že vývoz je racionální a dodržuje zákony."

Nedávné rozhodnutí vysokého soudu v Británii zdůraznilo, že vývoz britských zbraní do Saúdské Arábie je "legální". Aktivisté, kteří v této věci britskou vládu žalovali, se odvolávají. 

"Ohrožovány jsou životy lidí. Reální lidé jsou v důsledku exportu těchto zbraní každý den zabíjeni. Požadujeme plné vyšetřování toho, jak jsou britské zbraně zneužívány k porušování mezinárodního práva."

Organizace Save the Children také konstatuje, že Saúdská Arábie v Jemenu používá britské bomby. 

Reklama: "Vývoz z našeho ostrovního království. Síla, v obalu z leštěného hliníku. Vyrobeno v Británii. Shazováno na děti."


0
Vytisknout
8651

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2017