Poměry v ČR by frustrovaly i kohokoliv, kdo vyrostl na Západě

14. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Dovolte mi, prosím, ještě malou poznámku k diskusi o názorech paní Kozlové. Myslím, že opravdu je už dávno jasné, přinejmenším od Havlova tzv. Rudolfinského projevu z roku 1997, co běžným lidem v tomto státě vadí. Bohumil Kartous, zdá se mi, naznačuje, že to souvisí s tím, jak jsou běžní lidé, kteří byli vychovaní v komunistickém režimu, dezorientovaní kapitalismem. Podle mne je to naopak: zdejší poměry by frustrovaly také lidi, vychované na Západě, dokonce možná ještě více než ty naše lidi, kteří si za komunismu už na leccos, co se týče nefungování institucí, zvykli.



Problém není v komunistickém dědictví běžných lidí, problém je v komunistickém dědictví právního a občanského nihilismu našich institucí, našich elit. Běžní lidé nemohou za to, že nefungují soudy, že se na státním zastupitelství desítky let zametalo, že tu vznikl příšerný byznys s chudobou, naprosto protizápadní pojetí exekucí, solární mafie atd. Jak se ukázalo ve volbách, tak ať volí kohokoli, není to lepší (a paradoxně v případě exekucí se poměry konečně pohnuly k lepšímu díky vládě, v níž sedí oligarcha Babiš). Začalo to spřáhnutím se Zemana s Klausem v roce 1998. Od té doby je to stále to samé, možná i horší. Odtud ten pocit bezmoci a nedůvěra v demokracii. Demokraticky zvolíte poslance… a co z toho máte: exekuce a solární mafii. A nemáte žádnou naději, že se to změní k lepšímu.

Problém odcizenosti mezi tzv. pražskou kavárnou a lidmi „z venkova“ podle mne není ani tak v tom, že by pražská kavárna nevěděla o těch poměrech, které tu jsou… naopak: např. týdeník Respekt dělá skvělou investigativní práci už od dob opoziční smlouvy a paradoxně vlastně jen díky pražské kavárně něco o „střevech systému“ víme. Nicméně pražská kavárna tlačí na to, aby lidé navzdory těmto skutečnostem vydrželi ve víře v demokracii. Což může být v kruté sociální realitě a s růžovějícími vzpomínkami na Husákův režim opravdu těžké. Tak vzniká deziluze a cynismus a přesvědčení, že pražská kavárna nakonec tak či onak se systémem kolaboruje a žije se jí díky němu dobře. Že řeči o demokracii jsou jen kolaborantský podvod. A nakonec na tom nejvíce profitují lidé jako Zeman, Klaus a Babiš, tedy lidé, kteří celým svým příběhem říkají: přijměte realitu, jaká je, a zkuste se odreagovat nějakými imaginárními postoji vůči EU, uprchlíkům, islámu…

0
Vytisknout
12796

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2017