Toto referendum nebylo legální, ale bylo legitimní

2. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Toto referendum nebylo legální, ale bylo legitimní. Protože zákony existují na ochranu občanů, ne k jejich útlaku.

Pripajam dodatocne jedno vyjadrenie z Katalanska, kedze sa mi vidi, ze napr. Karel  Dolejsi sa sprava k tejto teme vysoko arogantne a bez respektu k milionom ludi, ktori sa citia byt Katalancami alebo viac Katalancami, nez Spanielmi, píše Michal Čukan:


Poté, co si uvědomuji, že někteří lidé stále ospravedlňují násilnou represi, k níž došlo v neděli v Katalánsku, musím vám něco sdělit: i kdybyste měli pravdu, i kdyby v neděli hlasovali jen občané, kteří jsou pro nezávislost, i kdyby všichni z nás byli zmanipulováni a indoktrinováni, i kdybychom byli (velká) skupina násilných, nerozmyslných lidí, kteří slepě věří všemu, co námm sdělují naše manipulativní média, i kdybychom všichni nenáviděli Španěly, i kdyby byl náš nacionalismus založen na rasismu a xenofobii (jak si myslí někteří lidé) - i v tom případě by náš projekt byl legitimní.



I v tom případě bychom měli stejné právo na sebeurčení,  jaké mají lidé na celém světě. Nemožnost vyjednat si referendum prostě nedává smysl. Toto není příběh dvou stran, které spolu bojují, aniž by spolu nemluvily. Je strašlivě neférové dělat rovnítko mezi chováním obou stran. Katalánská vláda možná nezastupuje vaše názory, ale jak můžete popírat, že vám dala možnost, aby byl váš hlas slyšen? Namísto toho, co nabízí španělská vláda té straně, kterou nezastupuje? Nabídla nesčetná odmítnutí vyjednávat, nabídla hrozby, a nakonec  násilnou represi, kterou jsme zažili v neděli. Toto referendum nebylo legální, ale bylo legitimní. Protože zákony existují na ochranu občanů, ne k jejich útlaku.

Voliči, kteří chtěli v neděli hlasovat, NEUSILOVALI o záběry, které jsme viděli. Nechtěli jsme stovky anonymních a nevinných zraněných lidí. Věřte tomu nebo ne, chtěli jsme zjistit, zda má projekt nezávislost dostatečnou lidovou podporu. Jsme smutní a jsme šokováni. Je neuvěřitelné, že někteří lidé tomu nechtějí věřit. Záběry, které jsme viděli, jsou jediným způsobem, jak ukázat světu nástroje, jaké španělský stát používá proti svým vlastním národům.

Tohle je příběh demokratů a fašistů. To, co se v neděli stalo v Katalánsku, se nazývá terorismus. A někteří z nás mají to štěstí, že věří v lepší svět. Buď silné, Katalánsko. Ano, hlasovali jsme. 

0
Vytisknout
8715

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017