Británie: Voliči pod 45 podporují Jeremyho Corbyna

1. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, publikovaného těsně před nadcházejícím výročním sjezdem britských konzervativců, vyplývá, že drtivá většina britských voličů pod 45 let podporuje Labouristickou stranu a Jeremyho Corbyna a zastává názor, že konzervativci nehájí jejich zájmy.

Organizace pro průzkum veřejného mínění Opinium zjistila, že jen 15 procent britských voličů ve věku 18-24 let zastává názor, že britští konzervativci "zastupují lidi, jako jsem já". Mezi voliči ve věku 25-34 let si to myslí jen 20 procent lidí a mezi voliči ve věku 35-44 si to myslí jen 21 procent lidí.



Ve všech těchto třech věkových skupinách zastává 76 procent voličů názor, že konzervativci jsou na straně "bohatších lidí" než chudších.

Velmi znepokojující je však pro Konzervativní stranu, že jen 19 procent voličů ve věku 18-34 let zastává názor, že konzervativci jsou na jejich straně. 53 procent těchto voličů je přesvědčeno, že Jeremy Corbyn a Labouristická strana jsou na jejich straně.

Mezi všemi voliči mladšími 45 let je jen 19 procent voličů, kteří si myslí, že konzervativci jsou na jejich straně a 50 procent voličů, kteří zastávají názor, že na jejich straně jsou labouristé.

I mezi voliči nad 45 let, ale pod 65 let vede v popularitě Labouristická strana.

Jen ve věkové skupině voličů nad 65 let si myslí 39 procent lidí, že konzervativci jsou na jejich straně, a jen 30 procent, že na jejich straně jsou labouristi.

James Kirkup, ředitel organizace Social Market Foundation, která průzkum zadala, jeho výsledky vysvětluje takto:

"Problém konzervativců je v tom, že nemůžete očekávat, že lidé budou podporovat ekonomickou smlouvu, na níž se vůbec nepodílejí. Po mnoha letech stagnujících mezd a nefunkčního trhu s nemovitostmi existuje v Británii mnoho lidí kolem čtyřicítky a padesátky, kteří léta tvrdě pracují, ale přesto nejsou schopni ušetřit žádné peníze, investovat řádně do dobrého starobního důchodu anebo si koupit dům či byt. Pro mnoho lidí, kteří nemají majetek ani úspory, vypadají konzervativci nebezpečně jako strana, která hájí zájmy jen těch lidí, kteří už mají majetek, a nemá zájem pomáhat lidem, aby majetku dosáhli."

Problémem pro lidi pod 45 let je také, že Konzervativní strana je stranou prosazující brexit, proti němuž hlasovala většina mladších Britů.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8739

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017