Soudce Roy Moore prohrál ve volbách v Alabamě

13. 12. 2017

čas čtení 2 minuty


Vliv Donalda Trumpa má v USA své limity


Po mnoha desetiletích zvítězil ve volbách do amerického Senátu demokrat Doug Jones, a to poměrem 49,9 ku 48,4 procentům hlasů nad ostře kontroverzním republikánským kandidátem Roy Moorem, obviněným ze zneužívání nezletilých dívek. Moorea před volbami podpořil Donald Trump.

Moore v úterý odmítl přiznat porážku.

Alabama dlouhodobě čelí ostrému rasovému konfliktu. Pro demokrata Jonese hlasovalo 95 procent Afroameričanů, ale jen 27 procent bělochů. Vysoká volební účast Afroameričanů přebila zejména ve venkovských oblastech Alabamy volební sílu bělochů. Pro demokrata Jonese hlasovali také univerzitně vzdělaní běloši.



Vítězství demokratického kandidáta sníží republikánskou většinu v Senátu na 51-49. To znamená, že se podstatně snižuje šance pro Donalda Trumpa, že by prosadil daňové škrty pro velkopodnikatele.

V Senátu už je neposlušný republikánský senátor Bob Corker a zvolení Jonese znamená, že Trumpův daňový zákon by se neprosadí, pokud se vyskytne jen jeden další republikánský disident.

Trump na Twitteru uznal Jonesovo vítězství a poblahopřál mu:
 



Porážka Roy Moorea  je vážnou ranou úsilí Steva Bannona a populistického trumpistického křídla Republikánské strany ochromit šéfa Republikánské strany v Senátu Mitche McConnella.

Bannon a jeho spojenci chtějí během roku 2018 z pozic ultrapravice zaútočit na postavení establishmentových Republikánů. Mooreova porážka v Alabamě však vážně oslabila jejich moc, protože se ukázalo, že Bannon a jeho ultrapravicový server Breitbart nedokáží dosáhnout zvolení svého kandidáta ani ve státe Alabama, kde Trump v prezidentských volbách v roce 2016 drtivě zvítězil.

Šéf Mooreovy kampaně Biíll Armistead tvrdil, že "večer ještě neskončil" a poukázal na zákonné právo v Alabamě výsledky voleb přepočítat, pokud je rozdíl menší než půl procenta. Dodal také optimisticky, že ještě nebyly sečteny hlasy od armády.


Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8844

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2017