Bannon: Setkání Trumpova týmu s Rusy v Trump Tower bylo zradou

3. 1. 2018

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Donald Trump v prohlášení, které vydal Bílý dům, ostře zaútočil na Steva Bannona:
"Steve Bannon nemá nic společného ani se mnou, ani s mým prezidentským úřadem. Když byl vyhozen, přišel nejen o své zaměstnání, ale taky zešílel. Steve byl zaměstnanec, který pro mě pracoval až poté, co jsem už získal nominaci tím, že jsem porazil 17 kandidátů, často charakterizovaných jako nejtalentovanější, jaké kdy shromáždila Republikánská strana."

Kritikové ale poukazují na Trumpův tweet ze 17. srpna 2017, v němž Trump napsal: "Chci Stevu Bannonovi poděkovat za jeho služby. Stal se součástí mé kampaně během mé kandidatury proti Prolhané Hillary Clintonové. Bylo to vynikající. Díky, S."

Komentátoři poukazují na to, že Bannon byl spojníkem mezi Trumpem a jeho voličskou základnou. Proto mu nynější konflikt velmi uškodí.

Zdroj v angličtině ZDE

* * *

Steve Bannon, bývalý stratég Donalda Trumpa, charakterizoval setkání Trumpova syna se skupinou Rusů v Trump Tower během prezidentské kampaně r. 2016 jako "zrádné" a "nevlastenecké". V knize autora Michaela Wollfa Bannon varuje, že vyšetřování spikutí Trumpova týmu s Rusy se soustředí na propírání špinavých peněz a předpověděl: "Rozbijí Dona Juniora v celostátní televizi jako vajíčko."

Wolffova kniha nazvaná Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a zuřivost: Uvnitř Trumpova Bílého domu) je založena na více než 200 interviewech s prezidentem a jeho vnitřním kruhem spolupracovníků. Wolff odhaluje situaci v Bílém domě, který se potácí od jedné vážné krize k druhé uprostřed trvalých neshod a válek mezi jeho pracovníky. Dokonce i nejbližší Trumpovi spolupracovníci vůči němu vyjadřují pohrdání.




Bannon je ústřední postavou v tomto dramatu. Vyjadřuje se zvlášť sžíravě o setkání Donalda Trumpa Juniora, Jareda Kushnera, šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta a ruské právničky Natalie Veselnické v Trump Tower v New Yorku v červnu 2016. Trumpově kampani byly nabídnuty dokumenty ke "kompromitaci" Hillary Clintonové a Trump junior odpověděl v emailu: "Výborně!"

Bannon v knize konstatuje posměšně: "Ti tři vysocí činitelé kampaně usoudili, že je dobrým nápadem setkat se s cizí vládou v Trump Tower v konferenční místnosti v 25. patře  - bez právníků. Neměli tam právníky. I kdybyste zastávali názor, že to nebyla zrada, že to nebylo nevlastenecké, že to nebyl průšvih, a já si myslím, že to bylo toto všechno, měli jste zavolat FBI okamžitě."

Vyšetřování, které provádí mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller, je podle Bannona vyšetřováním propírání špinavých peněz. Minulý měsíc si na základě soudního příkazu Mueller vyžádal záznamy z Deutsche Bank, německé finanční instituce, která Kushnerovu realitnímu impérium půjčila miliony dolarů.

Trump senior není v knize ušetřen. Wolff píše, že Thomas Barrack Jr., miliardář, který je jedním z nejstarších Trumpových společníků, údajně řekl příteli: "Nejen že je Trump šílenec,  ale zároveň je taky blbý."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8829

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2018