Dovrší změnu politického režimu v ČR již první kolo prezidentské volby?

5. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Řada lidí v posledních dnech na sociálních sítích publikuje prohlášení, podle nichž jsou Zemanovi protikandidáti v prezidentské volbě údajně "trapní" a nevolitelní stejně jako obhájce hradní funkce. Upozornění, že lednové prezidentské volby mohou umožnit Babišovi se Zemanovou podporou změnit politický režim někteří označují za "vydírání". - Ještě jiné vysoce občansky kompetentní osoby se nechaly slyšet, že v prvním kole prezidentské volby "budou volit srdcem", teprve v tom druhém pragmaticky.
   

Tak nějak to ovšem musí dopadat v zemi, kde školy pořádně nevyučují novodobé dějiny ani výchovu k demokracii.


Podle Ústavního zákona č. 71/2012 Sb. se vítězem přímé volby prezidenta stává kandidát, který získal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. V případě, že se tak nestane již v prvním kole, nastupuje druhé a rozhodující kolo hlasování, v němž vítězí kandidát s větším počtem obdržených hlasů.

Prosím, pokud toužíte po tom, aby Česká republika měla vládu bez důvěry parlamentu vedenou obviněným premiérem vyšetřovaným za zneužití eurodotací, se kterou navíc skvěle spolupracuje proruský prezident, nechoďte k volbám; zejména pak zůstaňte doma, pokud vám opravdu připadá, že "ostatní kandidáti jsou stejně trapní".

Prosím, pokud tolik řešíte osobní citečky a sympatie ke kandidátům, že vám je oproti nim osud země na desítky let dopředu dokonale lhostejný, "volte srdcem" kandidáty bez šance postoupit do druhého kola a vyzývejte k tomu všechny okolo. Pomůžete roztříštit hlasy proti Zemanovi - a zejména pomůžete přesvědčit ty, kdo si "srdcem" žádného kandidáta nevyberou, že vůbec nemá cenu se voleb zúčastnit. Tím víc roste šance, že se Zeman přehoupne přes 50 % odevzdaných hlasů již v prvním kole.

Jen o jedno chci požádat: Příštích dvacet-třicet let si nestěžujte, že v ČR vznikl mocenský monopol privatizačního miliardáře, jemuž nedokážou nebo nechtějí oponovat ostatní politické strany, "očištěná" justice a soudy, k němuž mlčí koupená či zastrašená média.

Pokud se domníváte, že čas použít rozum přijde teprve ve druhém kole prezidentské volby, nebo dokonce ještě později, v blíže neurčeném čase, nedivte se, když se rozum odložený ad acta mnoho dalších let vůbec nedostane ke slovu.

1
Vytisknout
11691

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2018