Ultrapravicová německá poslankyně je vyšetřována kvůli "podněcování nenávisti"

3. 1. 2018

čas čtení 2 minuty
Policie v Kolíně nad Rýnem vyšetřuje prominentní členku ultrapravicové strany AfD kvůli novoročnímu tweetu, který podle ní porušuje zákony proti vyvolávání nenávisti.


Beatrix von Storchová, místopředsedkyně poslaneckého klubu v Bundestagu, kritizovala kolínskou policii za to, že umisťuje na Twitter informace v arabštině.

"Co se to sakra s touto zemí děje? Proč oficiální policejní stránka... tweetuje v arabštině?", napsala Storchová. "Chcete se zavděčit barbarským, muslimským, hromadně znásilňujícím hordám mužů?"

Kolínská policie sdělila AFP, že obvinění se týká možného porušení zákonů proti vyvolávání nenávisti. Účet Storchové byl na 12 hodin zablokován a tweet odstraněn.

Stejné prohlášení poslankyně zveřejnila i na Facebooku, který je také odstranil s odvoláním na paragraf 130 německého trestního řádu.

Kolínská policie popřála občanům na Twitteru na Silvestra všechno nejlepší v novém roce v několika jazycích, mimo jiné i anglicky, francouzsky a arabsky:

Výrok Beatrix von Storchové, že muslimští muži údajně "hromadně znásilňují" a jsou "barbarští", podpořila i poslankyně za stranu AfD Alice Weidelová. Ta kritizovala, že Storchové byly dočasně zrušeny účty na Facebooku a na Twitteru: "Naše úřady se podrobují importované, běsnící, osahávající, bijící, noži bodající migrantské lůze". 

Německé úřady zkoumají, zda mají být obě ženy obžalovány z vyvolávání nenávisti. 

Tvrdý postoj obou sociálních sítí přišel s platností nového zákona o vyvolávání nenávisti online od 1. ledna.

Sociální média, která neodstraní nezákonné komentáře vyvolávající vášně, mohou dostat pokutu až 50 milionů eur.  

Kritikové nového zákona poukazují na to, že cenzurní rozhodnutí týkající se  "složitých právních otázek" budou nyní muset provádět technologické firmy. 

Šéf AfD Alexander Gauland takovou praxi označil za "metody Stasi, které mi připomínají komunistické Východní Německo".

Gauland, který sám není na sociálních sítích aktivní, vyzval uživatele, aby "pokračovali v publikaci" vymazaných komentářů Storchové.

Mluvčí kolínské policie prohlásil, že existuje dlouhodobá praxe publikování informací v několika jazycích u příležitosti velkých veřejných událostí a shromáždění.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10345

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2018