Polský premiér odvolal několik ministrů ve snaze zlepšit vztahy s EU

9. 1. 2018

čas čtení 2 minuty


Polští ministři obrany, zahraničí a životního prostředí byli propuštěni poté, co Brusel obvinil Varšavu, že ochromuje demokratické hodnoty


Polský premiér Mateusz Morawiecki odvolal několik ministrů z vládnoucí strany Právo a spravedlnost ve snaze zlepšit vážně ohrožené styky s Bruselem.

Strana Právo a spravedlnost se těší v Polsku velké volební podpoře, avšak je pod tlakem kritiky od Evropské komise a celé řady členských zemí EU za to, že ochromila nezávislost polského soudnictví.

Morawiecki, bývalý ministr financí, byl v prosinci jmenován premiérem s cíolem zlepšit zhoršující se postavení Polska v Evropské unii.



"Nejsme a nechceme být dogmatickou, doktrinářskou vládou, ani vládou socialistických či neoliberálních extrémů," řekl Morawiecki v úterý při jmenování nových ministrů v prezidentském paláci ve Varšavě.

Nejvýznamnější je vyhození ministra obrany Antoniho Macierewicze, který má vazby na nacionalistickou pravici a jehož působení ve funkci ministra obrany bylo kritizováno za to, že radikálně restrukturalizuje armádu, což ohrožuje bezpečnost polského státu. Macierewicz bude nahrazen dosavadním ministrem vnitra Mariuszem Błaszczakem.

Morawiecki také propustil ministra životního prostředí Jana Szyszka, bývalého lesníka, který schválil masové kácení stromů v chráněném Bělověžském pralese, což je v rozporu s evropskými zákony a Polsko čelí pokutě 100 000 euro denně, pokud nepřestane.

Witolda Waszczykowského, polského ministra zahraničí od roku 2015,  nahradí Jacek Czaputowicz, profesor mezinárodních vztahů. Waszczykowski je obviňován, že způsobil zhoršení vztahů Polska s EU. Waszczykowski proslul jako "zakladatel" státu San Escobar, neexistují země, která podle něho prý vyjádřila podporu pro polskou kandidaturu na nepermamentního člena Rady bezpečnosti OSN.


Morawiecki si ale ponechal ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra, autora rozsáhlých změn v polském soudnictví.

Macierewicz je v Polsku pravděpodobně nejznámější jako nejagresivnější proponent tvrzení, že letecká katastrofa, při níž v roce 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński, byla ruským spiknutím s domácími polskými odpůrci Kaczyńského. Veřejnost ale nepřesvědčil a Macierewicz se pravidelně ocítal na vrcholu seznamu ministrů, o nichž si Poláci přáli, aby byli propuštěni.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7881

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2018