29866

O srdci, rozumu, hysterii a prezidentských volbách

Nevolit v prvním kole Drahoše neznamená, že nemůže vyhrát volby!

11. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tvrzení, že pokud nechcete volit v prvním kole Jiřího Drahoše, pomáháte Miloši Zemanovi, není podloženo rozumem, jak se domnívají Boris Cvek nebo Bohuslav Binka, jenž dokonce vidí jinou volbu jako elitářství. Průzkumy, na které se odkazují, jasně říkají, že šanci porazit Zemana ve druhém kole má nejvyšší skutečně Jiří Drahoš, neboť mu průzkumy přisuzují největší volební potenciál z těch, kdo chtějí volit Antizemana. Předpověď jeho výsledku ve druhém kole však není založena na tom, že zopakuje výsledek z kola prvního, nýbrž na tom, že volič Antizemana bude ve druhém kole volit toho, kdo se tam dostane. A protože má Drahoš nejsilnější voličskou základnu, je jeho šance nejvyšší, neboť sesbírá velkou část hlasů těch, kdo v prvním kole volili Horáčka, Fischera, Hilšera. Navíc, nedokážu si představit, že by po prvním kole neúspěšní protizemanovští kandidáti nepodpořili toho, kdo proti Zemanovi do druhého kola postoupí. Tudíž dojde ke sjednocení hlasů. Takže ještě jednou: 


  • Výsledek Zemana v prvním kole - jeho případné vítězství - nezáleží na tom, kolik lidí bude volit Drahoše, ale podle účasti u voleb a poměru hlasů pro Zemana a Antizemana (všichni ostatní relevantní kandidáti).
  • Výsledek ve druhém kole bude opět záležet na účasti ve volbách a na tom, zda se podaří okolo Antizemana shromáždit co největší počet voličů relevantních protizemanovských kandidátů z prvního kola. Zde má podle průzkumů největší šanci Drahoš, a to pravděpodobně z toho důvodu, že u voličů dalších protizemanovských kandidátů vzbuzuje nejmenší animozitu.
  • Volba jiných Zemanových protikandidátů v prvním kole nesnižuje reálnou šanci Drahoše ve druhém kole zvítězit, neboť  - alespoň podle zveřejněných predikcí - sesbírá hlasy jiných, z nichž většina s touto taktikou kalkuluje (vychází to ze srovnání preferencí pro první kolo a odhad celkových výsledků volby.
  • Antizeman ve druhém kole získá s nejvyšší pravděpodobností podporu ostatních relevantních kandidátů a dojde tak ke sjednocení hlasů (varianta Topolánek ve druhém kole je nepravděpodobná).
Zároveň bych rád upozornil všechny, kdo volí tzv. rozumem, že pokud Jiří Drahoš není automatickou zárukou toho, že další vývoj politické situace v ČR bude diametrálně odlišný od toho, co se děje nyní, zejména s ohledem na situaci okolo sestavování vlády. Jestliže by například Jiří Drahoš jako prezident odmítl dát Babišovi finální pokus na sestavení vlády, směřujeme zcela jistě k předčasným volbám, v nichž ale podle všeho může uspět pouze Babiš, jelikož jediný má prostředky na kampaň a zároveň pravděpodobně stále velmi silnou pozici, kterou by mohl ještě podpořit faktem, že Babišovi voliči budou chtít volit i za poraženého Zemana. Rád bych také upozornil, že výsledky prvního kola prezidentské volby nejsou důležité jen z hlediska postupu do druhého kola, ale i z hlediska toho, jakou míru podpory jednotliví kandidáti získají. Jiří Drahoš není podle preferencí člověk, kterého by si většina přála v prezidentském úřadu. Je důležité vědět, jakou představu tato společnost o prezidentství má, je důležité vědět, jaké tipy lidí voliči preferují pro jejich další možné působení v politice. Poznámka na závěr: Hysterie okolo prezidentských voleb v České republice je skutečně pozoruhodná a stojí za samostatný text...

29794

Prezident pro IV. odboj, aneb Proč podporovat Jiřího Drahoše...

11. 1. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

Pokud někdo začíná svůj komentář slovy, že je potřeba volit hlavně srdcem, myslí tím, že bychom měli podpořit buď Michala Horáčka, Pavla Fischera nebo Marka Hilšera, protože argumenty rozumářů zní, volme Drahoše – ten má šanci Zemana porazit. Zatím jsem nenašel žádný text, v němž by stálo – budu volit srdcem, tedy Jiřího Drahoše. To je třeba napravit, protože není potřeba porazit M. Zemana, ale to zlé, co svým působením na Hradě přinesl a navázat na to dobré, co by nemělo být zapomenuto.

Reálnou šanci porazit Zemana má pouze Drahoš. Volba Fischera je často jen elitářský útěk před realitou

11. 1. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 3 minuty

Říká se (velmi často na facebooku), že volit Drahoše znamená volit pouze rozumem a volit srdcem znamená volit Fischera, Hilšera, Horáčka.

Tak já se dopustím trochu drzého a určitě ne úplně slyšeného názoru. A vezmu to popořádku (zajímavé nebo minimálně nové to bude až tak od bodu 3).

1. Pokud bude ve druhém kole zvolen Zeman, zvolili jsme si dvojvládí Babiše a Zemana, přičemž toto dvojvládí bude mnohem horší než samotný Babiš nebo samotný Zeman. Podle mě Zemanova podpora zatlačí na to "horší" v Babišovi způsobem, který jsme zatím neměli. A může to být vcelku fičák.

2. Podle všech dostupných dat (Karlova univerzita (FSV), Median, STEM) má přitom reálnou šanci Zemana porazit pouze Drahoš. O řád níž Horáček (ale ještě je to šance, jakkoliv spíš nereálná). Vůbec ne Fischer, vůbec ne Hilšer.

Rozhovor Britských listů 144. Počítačová věda je pro ženy tvůrčí a perspektivní obor

5. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



"Ženy na manažerských postech jsou velice schopné a mají stejné dovednosti jako muži. Měly by si zakládat vlastní podniky. Bohužel je jich v ČR ve vedoucích funkcích firem nesmírně málo."


Bohumil Kartous hovoří s Ditou Přikrylovou, ředitelkou organizace Czechitas, které provozuje kurzy informační technologie pro ženy. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. ledna 2018..

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

The new Czech PM Andrej Babiš "will cut state financial support for Czech NGOs"

11. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



The Czech government provides some 660 million euros to Czech NGOs, said Czech President Miloš Zeman, adding that this funding was unnecessary and wasteful. Zeman has called on the new Czech Prime Minister, oligarch Andrej Babiš, to stop this funding. In response to this, Babiš has said that he will start a process where the government funding for the NGOs will be curtailed. 

There are some 120 000 NGOs in the Czech Republic, but about a third of the NGO government funding goes to sporting organisations. Babiš has now asked the Czech Justice Secretary Pelikán to analyse the structure of the funding of the Czech NGOs by the government. "We will have a look at this funding and if we decide that it is wasteful, we will stop providing it," said Babiš. 

The leaders of the Czech Communist Party Vojtěch Filip and of the extreme right wing SPD party Tomio Okamura have also complained that the Czech state is giving "too much money" to NGOs. They want the Czech state to stop funding support for refugees.

Jakub Janda, a former sportsman and an MP from the right wing Civic Democratic Party, has protested against the fact that the Czech state provides 260 000 euros annually to support gender equality in the Czech Republic. He demands that these funds should be transferred to support sporting activities instead.

Representatives of the Czech NGOs who support vulnerable members of society have pointed out that if their funding is taken away, the same services will have to be provided by commercial firms which the state will still have to subsidise and subsidising them will be more expensive.

Over the last year, the Czech state has given most financial subsidies to support social welfare and employment policies - some 150 million euros have been used for these areas. The second most strongly supported sector is sport - sporting organisations have been given 111 million euros. Education has been given 55 million euros.

The Czech Football Association is an NGO which has received the most amount of any organisation over the past twelve months - 10 million euros.

Source in Czech HERE  

Polsko dál zpřísní už nejpřísnější evropský zákon zakazující potraty

11. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Poslanci polského parlamentu ve středu hlasováním schválili konzervativní návrh zpřísnit dosavadní zákon zakazující potraty, který už je jedním z nejpřísnějších v Evropě. Poslanci pro tento návrh hlasovali poměrem hlasů 277 proti 134. O několik minut předtím parlament odmítl konkurenční návrh na liberalizaci zákona o potratech, a to jen minimální většinou osmi hlasů (202 vůči 194), asi třetina poslanců strany Právo a spravedlnost hlasovala pro tento liberální návrh. Návrh neprošel, protože 39 opozičních poslanců, 29 z Občanské platfory a 10 z Nowoczesny, se hlasování neúčastnilo.

Pro ty Poláky, a zejména pro polské ženy, které doufaly, že jejich práva budou hájit liberální strany proti straně Právo a spravedlnost, to bylo neuvěřitelné zklamání.


Přinese rok 2018 klid na korejském poloostrově, anebo se vyplní apokalyptické předpovědi o katastrofální válce?

11. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Infantilní výhrůžky dvou nevypočitatelných lídrů Donalda Trumpa a Kim Čong-una, kteří mají po ruce jaderný kufřík, neutichly ani v novém roce. Mezitím mezi oběma znepřátelenými Koreami dochází k překvapujícímu diplomatickému tání. Setkání zástupců obou zemí se symbolicky uskutečnilo v militarizovaném pásmu podél 38. rovnoběžky a výsledkem jednání je dohoda o účasti severokorejských sportovců na nadcházející zimní olympiádě v Jižní Koreji. Otázkou ale zůstává, zda nebude mít křehká úmluva jepičí život a jak se ke sbližování uměle rozděleného Korejského poloostrova postaví americký prezident, jenž má v oblibě řešit konflikty vojenskou silou.           

Volte Marťany

11. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V parlamentních volbách nebyla šance prorazit strop politického suterénu, v němž se Česká republika nachází. Šlo jen o to, zda skončíme v poslední špinavé kóji s plísní všude po stěnách, nebo někde s trochou světla. Řekněme, že k oknu to není zase tak daleko. V prezidentských volbách by se mohlo podařit udělat do zdi pěknou díru, rozsvítit trochu víc a nechat proudit vzduch. Pokud toho chceme docílit, je potřeba dostat do prezidentského úřadu nějakého Marťana. Silný a silnější prezident jsou cestou k pokračování prezidentské opoziční smlouvy mezi dvěma oligarchiemi. Rozdíl nepatrný a tma jako v p.....

Tolik dobrých prezidentů

11. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Je to vlastně skvělé. Máme tu čtyři výborné kandidáty na prezidenta (abecedně Drahoš, Fischer, Hilšer, Horáček). To tu dlouho nebylo - to tu vlastně nikdy nebylo! Každý z nich, kdyby se stal prezidentem, by byl nesrovnatelně lepším prezidentem než jejich dva bezprostřední předchůdci. Je z čeho vybírat. Přitom tento kvalitní výběr se vygeneroval i v přímé volbě, která je na kandidáty velmi náročná – tím, že za nimi přímo nestojí politické strany, si musí sami shánět nemalé financování, což je jednak obtížné a jednak je to tanec mezi vejci (jak získat peníze a přitom nebýt zavázán).

Salvadorská komunita v USA versus Donald Trump

11. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump se tento týden sešel s právníky Republikánské a Demokratické strany, aby s nimi prodiskutoval osud téměř 800 tisíc mladých imigrantů bez dokladů, známých jako DREAMers. Šéf Bílého domu v podstatě prohlásil, že pokud nedostane finance na výstavbu zdi na hranicích s Mexikem, nebude těmto mladým lidem poskytována žádná právní ochrana. Nicméně oblastní soudce William Alsup ve středu zablokoval plán Trumpova kabinetu na ukončení programu DACA, který DREAMers poskytuje právní ochranu.

Zatímco Mezinárodní trestní soud zvažuje vyšetřování Izraele, USA chtějí potrestat palestinské uprchlíky

11. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Izrael čelí možnému vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC) kvůli válečným zločinům spáchaným v roce 2014 v Gaze, jakož i kvůli pokračující výstavbě nezákonných osad na okupovaném Západním břehu. Izraelský ministr obrany navzdory této skutečnosti tento týden oznámil, že Izrael schválí výstavbu stovek nových osadnických domů na Západním břehu. Mezitím Švédsko kritizuje Trumpovu administrativu za to, že hodlá zkrátit financování Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě o stovky milionů dolarů. Palestinská zákonodárkyně Hanan Ashrawi přirovnala postoj Trumpova kabinetu k vydírání.

Bližší informace v angličtině ZDE   

29867

Pozvánka

Protest proti zabíjení a věznění palestinských dětí

11. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vás zve na demonstraci proti “zabíjení, mrzačení a věznění palestinských dětí, která se uskuteční ve čtvrtek 11. ledna 2018 od 17:00 hodin na Staroměstském náměstí (poblíž sochy Jana Husa) v Praze. Na akci promluví Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí ČR a předseda Valného shromáždění OSN; Markéta Hrbková, básnířka, překladatelka, publicistka a knihovnice, dcera jednoho z dětí Nicholase Winstona; Vít Strobach, historik a publicista; Tomáš Tožička, publicista a evropský odborník na regionální rozvoj. Za Iniciativu za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička a Jana Ridvanová.

29766

Bodláky Václava Duška

Spirála cukrové smrti

11. 1. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Bude-li v roce 2018 planeta šťastná, může zodpovědět možná slavná baba Vanga, ovšem bez záruky. Zástupy hladovějících dětí čekají rychlou účinnou pomoc – i od tebe, ode mne, od kohokoli, hlavně hned! Kdo opravdu brání vstupu dětí do vojsk mizerů vyzbrojených zbraněmi z našeho teritoria, kdy konečně stanou před soudy kikrlíci, kteří se podílejí na krvavých etnických čistkách. Lotrům dodávají tuny střeliva evropští i zámořští hanbáři – ani směšné cirkusové generálské uniformy pro místní neurvalé bandity nešijí ženy v pustinách černého kontinentu v pouštích, pralesech; smrt obchází planetou denně, odporně a neomylně, cíleně. Váleční zločinci na dosah, držíš je pod krkem, ťulpasy, ale nemusejí se obávat trestu, protože peníze zalepí ústa i prokurátorským veličinám štrádujících páchnoucí zeměkouli.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Lidem je nutno pomoci

10. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík píše: „Naprosto komická a pikantní je však skutečnost, že i odpůrci Miloše Zemana jsou tak blbí, že se nedokážou shodnout na jednotném protikandidátu.“ Já si právě myslím, že shodnout se na nějakém protikandidátovi je nesmysl, neboť to znamená začátek nekonečných debat o výhodách nebo nevýhodách toho či onoho kandidáta. Kolik takových odpůrců by se vlastně mělo shodnout? Milion? Ani to by asi nestačilo na vítězství nad Milošem Zemanem.

Protest: Budeme hlasovat pro Zemana, i když nás to poškodí

10. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Zajímavě reagoval na Facebooku na tento článek Karel Hausmajer. Jeho zkušenost by potvrzovala, že volební podpora pro Miloše Zemana je založena na témže mechanismu jako volební podpora pro Donalda Trumpa v USA (Trump nikdy neobnoví uhelné doly, přestože pro něho houfně hlasovali nezaměstnaní havíři), či volební podpora pro brexit v Británii (na poukaz jednoho reportéra, že brexit povede k snížení britského HDP a k zchudnutí země, reagovala jedna stoupenkyně brexitu "To je váš HDP, ne můj".) - Jinými slovy, protest proti údajným "elitám" je důležitější než racionalita, nevadí, že hlasování pro Zemana/Trumpa/brexit mě poškodí, vás, nenáviděné "elity" to poškodí víc. Si myslí ti lidé, ve skutečnosti to bude obráceně.

Léta argumentuju, že se s lidmi mělo a má mluvit. Že problém vznikl proto, že pražské "elity" jim neustále kázaly a káží o tom, co je správné, jenže ony se měly ptát, co je zdrojem vaší frustrace a vašeho hněvu a řešit to.

Před lety jsme dělali v Britských listech rozsáhlý průzkum veřejného mínění ohledně toho, co si lidé myslí o dnešním režimu ve srovnání s komunismem. Trvalo hodinu vyplnit dotazník. Do několika málo dní ho vyplnily tisíce lidí. Uvědomil jsem si tehdy, že lidi CHTĚJÍ o svých problémech hovořit, strašně moc. Jenže se je nikdo na to neptá. (Jan Čulík)




Karel Hausmajer: Věřím, že u většiny "příznivců M.Z." o zpitomělost ani vrozenou blbost ve skutečnosti nejde. Má osobní zkušenost - dvě kolegyně v práci (podřízené) obvykle, když dojde na Zemana projevují hlasitě svůj obdiv, nebrání se však diskusím pří kterých pak v drtivé většině případů připouští, že je Zeman společensky rozdělující element, mírně řečeno hulvát, obklopený skupinou vyčůránků s podivnou minulostí, že je mstivý ne příliš v kondici a tak trochu "Prášil", nikdy neuzná vlastní chybu a břitký humor jen zakrývá jeho jízlivost.... to vše pod tíhou objektivní argumentace připustí.

Rakousko: Rasistický spor o první letošní dítě

10. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Katolická charita v Rakousku protestuje proti odstranění facebookové stránky prvního vídeňského dítěte narozeného v novém roce. Ta obdržela 20 000 zpráv na podporu, poté co ji zaplavily rasistické komentáře.

Mezitím v Absurdistánu 52:

Výbuchy, dokonalá státní televize, Koruna králů a pozor, nemějte na svém pozemku vodní tok!

10. 1. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Aktualizace: Antoni Macierewicz, ministr obrany,  Jan Szyszko, ministr životního prostředí a Witold Waszczykowski, ministr zahraničí se všichni stali obětí rekonstrukce vlády. Jak napsala 
Krystyna Pawłowicz na Facebooku
, stali se "obětí spiknutí tajných služeb a levičáctví":

Aha, takže premiér Morawiecki se spikl se zdiskreditovanými tajnými službami a Jarosław Kaczyński je levičák? Nebo je tomu obráceně?

* * *

Vánoce v Polsku byly klidné. V politice se skoro nic nedělo. Přestože se ukázalo, že legenda, že na Štědrý den hovoří divá i domácí zvířata  lidským hlasem, je jen pohádka, zaměstnanci Státních lesů z Bělověžského pralesa zasáhli: Vytvořili tento vysoce profesionální klip, v němž za doprovodu vycpaných zvířat přejí pracovnící okresu Státních lesů Hajnówka všem Veselé Vánoce:



Jediným důvodem, proč by někdo musel vystupovat v takové produkci, by mohl být jen trest za to, co dělají v Bělověžském pralese. Upřímně si nedovedu přestavit nic jiného.

Držet palce Trumpovi je jako hrát ruskou ruletu

10. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V případě, že se nepodaří Donalda Trumpa včas zneškodnit, případně i tehdy, pokud by nástupce pokračoval v jeho nacionalistické a izolacionistické ekonomické politice, čekají v důsledku také Českou republiku mimořádně těžké časy - bez ohledu na to, jak se připraví nebo nepřipraví na robotizaci, nezávisle na tom, jaký vzdělávací systém v ní bude fungovat.

Trumpova vláda uvolní omezení na používání jaderných zbraní

10. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



Trumpova vláda plánuje zrušit omezení na používání jaderných zbraní a vytvořit novou, slabší jadernou hlavici pro americké rakety typu Trident, které jsou rozmístěny na ponorkách. Cílem je odstrašit Rusko, aby nepoužilo taktické válečné hlavice v konfliktu ve východní Evropě.

Nová americká strategie používání jaderných zbraní je podstatně urputnější než postoj Obamovy vlády, která se snažila snižovat roli jaderných zbraní v americké obranné politice.

Aktivisté usilující o zastavení závodů ve zbrojení vyjádřili silné znepokojení nad novým návrhem začít vyrábět menší, "použitelnější" jaderné zbraně. Varují, že se tím jaderná válka stává pravděpodobnější, zejména vzhledem k tomu, jak nestabilní je prezident Donald Trump, který je ochoten vyhrožovat americkým vojenským arzenálem v podstatě komukoliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kreml obvinil Pentagon, že podporuje útoky na jeho základnu v Sýrii

10. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Podle ruského ministerstva obrany "podivnou shodou okolností" údajně došlo k tomu, že v době, kdy v pondělí na leteckou základnu Hmejmím a přístav Tartús v Sýrii útočilo 13 povstaleckých bezpilotních prostředků, v oblasti mezi základnou a přístavem se právě pohyboval americký hlídkový letoun P-8 Poseidon ZDE ZDE. Moskva tak nepřímo obviňuje Washington, že pomáhá s útoky na její vojáky.

Přečetli jsme:

Dějiny se neopakují, ale mohou se rýmovat

10. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Čím ke mně promlouvá minulost? Tématem hurávlastenectví a vyháněním cizáků, tématem spravedlnosti, tématem opilce na Hradě. Také tím, že příslušník pohotovostního pluku, který dodnes hovoří stejně jako před třiceti roky, aniž musel jít bojovat ke Grünwaldu, má dohlížet na výkon práva. Přijde mi zajímavé srovnání rychlostí, s jakými u nás postupuje ta dáma se zavázanýma očima a vážkami, jako by vážila pepř, jak řekl Čapkův četník o Spravedlnosti. Nepředpokládám, že by defraudanti měli být dneska popravováni, ale cosi, co je možné označit jako dvourychlostní přístup můžeme pozorovat. Stačí porovnat čas, který byl potřeba aby byl odsouzen a potrestán tykadlový řidič Smetana za zneuctění a poškození uměleckého portrétu předního člena ODS, s časem, kterého je zapotřebí, aby bylo dovoleno, zda vůbec může začít stíhání lidí podílejících se na padesátimilionovém podvodu.

Celý článek: ZDE

Je možné, že je česká veřejnost tak blbá?

9. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Je opravdu neuvěřitelné, že by mohla být česká veřejnost natolik zpitomělá, že by do sice jen bezvýznamné ceremoniální, ale pro mnoho Čechů výrazně symbolické, funkce českého prezidenta znovu zvolila populistu a lháře Miloše Zemana, navzdory tomu, že Zeman prokazatelně nic nedělá pro české občany, žádné problémy neřeší a  výrazně zhoršil pověst České republiky v zahraničí.

Naprosto komická a pikantní je však skutečnost, že i odpůrci Miloše Zemana jsou tak blbí, že se nedokážou shodnout na jednotném protikandidátu. Kdo chce kam, pomozme mu tam.

Vzhledem k tomu, že  se v českém prostředí zjevně nedokáže nikdo vzchopit k zásadní a ozdravné akci, neozývá se žádný rozumný hlas, který by v rychle se destabilizujícím evropském i globálním prostředí byl schopen formulovat konstruktivní strategii pro přežití České republiky, kulturně, ekonomicky i politicky, lze předpovídat jen ten nejhroznější vývoj.

Češi samozřejmě nejsou svou idiocií osamoceni. Značná část Angličanů se stále tvrdošíjně přidržuje brexitu, navzdory jasným důkazům, že země i oni individuálně a konkrétně tvrdě zchudnou. Značná část Američanů dál nekriticky obdivuje Donalda Trumpa navzdory nezvratným důkazům, že je to člověk s velmi omezenou inteligencí a s prohlubujícími se psychickými problémy. Značná část Poláků se nechala zkorumpovat vysokými přídavky na děti, které občanům ze státního rozpočtu poskytuje  vláda strany Právo a spravedlnost, značná část maďarských občanů podporuje tvrdý antisemitismus, islamofobii a autoritářskou vládu Viktora Orbána, značná část Rusů miluje Vladimíra Putina, navzdory tomu, že po tisících vraždí spolu s Asadem civilisty v Sýrii a zabíjí v Rusku své oponenty.

Tak jsou mnozí Češi v dobré společnosti! Jen tak dál...

OLAF?

9. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


Fata morgana prezidentských kandidátů

9. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S posledními daty se ukazuje, že prezidentská volba skončí vítězstvím současného prezidenta, pokud proti němu do druhého kola postoupí kdokoli jiný než Jiří Drahoš (bude-li se vůbec druhé kolo konat). Ve skutečnosti tedy to barevné množství kandidátů, kteří štěpí hlasy proti Milošovi Zemanovi do malých táborů, je pouze fata morgana.

Polský premiér odvolal několik ministrů ve snaze zlepšit vztahy s EU

9. 1. 2018

čas čtení 2 minuty



Polští ministři obrany, zahraničí a životního prostředí byli propuštěni poté, co Brusel obvinil Varšavu, že ochromuje demokratické hodnoty


Polský premiér Mateusz Morawiecki odvolal několik ministrů z vládnoucí strany Právo a spravedlnost ve snaze zlepšit vážně ohrožené styky s Bruselem.

Strana Právo a spravedlnost se těší v Polsku velké volební podpoře, avšak je pod tlakem kritiky od Evropské komise a celé řady členských zemí EU za to, že ochromila nezávislost polského soudnictví.

Morawiecki, bývalý ministr financí, byl v prosinci jmenován premiérem s cíolem zlepšit zhoršující se postavení Polska v Evropské unii.

Poděkování

9. 1. 2018

čas čtení 3 minuty



Vážený pane Čulíku,

je tomu už 3 roky a pár dnů, co jste zveřejnil můj dopis na Vašich stránkách (https://blisty.cz/art/75675-zaslouží-si-tento-člověk-likvidaci-nebo-pomoc.html) a rád bych vám, a vašim čtenářům, ještě jednou poděkoval a podal krátký update toho, co se za tři roky stalo.

Musím říct, že mi to dalo druhou šanci žít zase normální život a že bych to bez pomoci asi už moc dlouho nevydržel. V jednom z mých posledních emailů jsem se zmiňoval o tom, že jsem se snažil najít něco v zahraničí (v Maďarsku), protože zůstat v ČR pro mne nemělo žádný smysl, píše Vincent Adam.

Globální tažení proti terorismu a Trumpova éra aneb Konec nesmyslné války je v nedohlednu

9. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Spousta naivních nadšenců se před rokem domnívala, že zvolení excentrického tlučhuby do Bílého domu je toužebně očekávaným příslibem konce amerického expanzionismu, který je podložím nejednoho současného problému a konfliktu na Blízkém východě a v Africe. K hlubokému rozčarování těchto osob se nic takového nekonalo, třebaže tomu nasvědčovaly veškeré indicie. Prezident Donald Trump naopak navázal na své předchůdce a v řadě ohledů jejich expanzivní zahraničně politickou agendu překonal. Globální tažení proti terorismu s pompou vyhlášené před více než 16 lety tedy nebude ukončeno ani v letošním roce, přestože Spojeným státům signifikantní nebezpečí ze strany islamistických teroristů nehrozí.

Proč zachraňovat ČSSD?

9. 1. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Jak vidím, začala v Britských listech již debata na téma "Zachraňme sociální demokracii" https://blisty.cz/art/89421-jak-zachranit-socialni-demokracii.html

Sociální demokracie je v ČR konkrétní množina členů a funkcionářů ČSSD ohraničená číslem, dejme tomu dvacet tisíc osob.  Ponechme stranou sociální demokracii jako hnutí a ideu, vzniklé v devatenáctém století. To je na jinou debatu, důležitější.

Současná snaha určité skupiny bývalých vlivných členů ČSSD mi připomíná situaci nějaké budovy, která se má zbourat a někomu je to líto, tak usiluje o její vyhlášení za kulturní památku. Proč ne?  

Sociální demokracie je určitě kulturní památkou. Nejen v České republice, ale v celém prostoru bývalého Rakouska Uherska, Německa, Švýcarska, Francie, Británie, Beneluxu, Skandinávie a tak dále...

  Ale hlavní otázka je: Stojí ta památka za záchranu? Idea jistě. Parta bývalých funkcionářů určitě ne!  Doporučuju Britským listům, aby se debatě "kdo za to může" pokud možno vyhnuly. 

Všichni jsou vinni

9. 1. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

 

"Shodneme se na tom, že "Debata, kdo za to může" je bezpředmětná a nikomu nepomůže, všichni jsou vinni - od sobotkovců po haškovce. Odnáší to člověk práce, který není dostatečně reprezentován v dolní parlamentní komoře; v nebezpečí se ocitl sociální stát, jedna z podmínek demokracie vůbec, píše Richard F. Vlasák.

Bylo by však chybou, kdybychom ideály, z nichž sociální demokracie vznikla, nebyli schopni aktualizovat a zároveň s nimi konfrontovat ty, kteří se k nim naoko hlásí, ale jde jim jen o "kšeft". 

Dokáže mne děsně naštvat, když sociální demokracii chtějí zachraňovat ti, kteří na místní, regionální i celostátní úrovni zrazovali zájmy obyčejných lidí - od pochybných krajských zakázek po vystupování na veřejnosti hodné AfD. 

Uráží mne, když se za Masarykovo jméno, které bylo pro stovky sociálních demokratů bojujících v odboji i v době komunismu svaté, schovávají lidé bez mravní integrity. Lidé tolik podobní podobnému zrádci zájmů lidu, Miloši Zemanovi, prezidentovi strachu, nesvobody a neúcty k druhým. 

K tomu byl můj článek.

"To do list" silného prezidenta

9. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

"To do list" silného prezidenta.

Zeman:

1) Dát si flašku na cukrovku, radši dvě
2) Zavolat Kellnerovi a popřát mu k úspěšnému projektu
3) Zeptat se Nejedlého, co mám dělat

Topolánek:

1) Pustit Marka a poslat mu límo
2) Zavolat Křéťovi a popřát mu k úspěšnému projektu
3) Zeptat se Nejedlého, co mám dělat

Z autorova profilu na Facebooku.

Děti terčem útoků: Chci chodit do školy

9. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


"Jmenuju se Fares, "říká šestiletý Fares ze Sýrie.  "A je mi - tři...čtyři... pět... Čtyři. Neumím číst ani psát. Umím jenom nakreslit oblohu, moře a slunce. Obsluhoval jsem, roznášel jsem jídlo. Roznášel jsem fazole, kukuřici, chumus, vodní dýmky, brambory a semena. Myl jsem obchod a prodával zmrzlinu dětem. Neumím plnit oplatky na zmrzlinu, ale pomáhal jsem Mohannadovi. Chci odejít. Můj dům je jako vězení. Chci chodit do školy." #Dětiterčemútoků


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v listopadu 2017

14. 12. 2017

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 628.36.    Výdaje na provoz Britských listů byly 63 853.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem listopadu 2017 160 913.20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24627