Německá prokuratura usiluje o extradici Carlese Puigdemonta

4. 4. 2018

čas čtení 3 minuty
Prokuratura požádala severoněmecký soud o svolení s extradicí bývalého katalánského lídra do Španělska. Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont byl zadržen v Německu 25. března.


  Státní zástupce pro Šlesvicko-Holštýnsko v úterý oznámil, že požádal o extradici bývalého katalánského regionálního premiéra Carlese Puigdemonta.

  Puigdemont je ve Španělsku obviněn z povstání a zneužití veřejných fondů kvůli podílu na referendu o katalánské nezávislosti z října 2017. Bývalý lídr žil v belgickém exilu a 24. března byl ve Finsku, když Španělsko obnovilo evropský zatykač. K Puigdemontovu zatčení došlo 25. března po vstupu na německou půdu, když se stíhaný vracel do Belgie.

  Puigdemontův případ přišel před nejvyšší sou ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, kde senát složený ze tří soudců rozhodne o požadavku na vydání.

  "V tuto chvíli je příliš brzy říci, kdy lze očekávat rozhodnutí Senátu pro věci trestní o uplatnění extradičního zatykače," oznámil soud.

  V rozhovoru pro katalánský rozhlas Puigdemontův právník Jaume Alonso-Cuevillas hovořil o "porušení základních práv, které, jak prokážeme, bylo spácháno španělským státem," a označil klienta za "politického vězně".

  Spolková vláda 30. března oznámila, že nebude zasahovat do soudního rozhodnutí o Puigdemontově osudu, ani je vetovat.

  Zda bude Puigdemont vydán závisí na tom, zda trestné činy, z nichž je obviněn ve Španělsku, jsou ilegální také v Německu. V tiskové zprávě kancelář státního zástupce tvrdí, že španělský trestný čin povstání je ekvivalentem německé velezrady, i když oba zákony jsou formulovány odlišně.

Vyšetřovatelé dále tvrdí, že je případné obvinění ze zneužití veřejných fondů, protože katalánské referendum o nezávislosti stálo více než půldruhého milionu eur.

  Prokuratura je toho názoru, že Puigdemontova vazba by měla pokračovat, protože existuje riziko útěku.

  Po Puigdemontově zatčení proběhly v několika katalánských a německých městech demonstrace za jeho propuštění. Členové strany Die Linke také navštívili obviněného ve věznici v Novém Münsteru.

  "Španělský právní systém zjevně umíchal politicky motivované obvinění, když obvinil Puigdemonta ze zneužití státních fondů kvůli provedení referenda," prohlásil Sevim Dagdelen z Die Linke. "Katalánský konflikt by měl být vyřešen politicky, místo dalšího kriminalizování zúčastněných."

  Další německé strany zaujaly stanovisko, podle nějž je extradice záležitostí německých soudů. Podle evropských předpisů by Puigdemontův případ měl být rozhodnut do 60 dnů od zatčení, ovšem nejvyšší soud ve Šlesvicku-Holštýnsku nestanovil žádný termín vynesení rozsudku. Puigdemont se může odvolat k německému Spolkovému ústavnímu soudu, pokud soud nižší instance rozhodne v jeho neprospěch. Jeho právníci již podali odvolání ve Španělsku, které se týká tamního stíhání.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7546

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018