Kmenové politikaření a mocenské přetahování o Jevgenie Nikulina je šokující

6. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
 Už dlouho mě na české politické situaci šokuje, že mnoho lidí, včetně novinářů a politiků není schopno vnímat věcná fakta, ale všechno interpretuje ideologicky, na základě politického boje a své příslušnosti k určitému kmenu.

Minulý týden vydala Česká republika ke stíhání do USA mladého Rusa Jevgenije Nikulina, který byl v Praze zatčen v říjnu 2016.

Pražští stoupenci "Západu" se radují, že se tak "ukázalo" Miloši Zemanovi, který chtěl, aby byl Nikulin vrácen do Ruska, kde by byl pravděpodobně donucen pracovat pro ruskou tajnou službu. Zeman, Ovčáček a jeho stoupenci zuří, že byl Nikulin vydán do USA.

 
Nyní odhalují čeští novináři spiknutí, v jehož rámci se ruští činitelé údajně pokusili zkorumpovat úplatky české orgány, aby Nikulina vrátily do Ruska. To nepřekvapuje, ale o to nejde.

Šokující je, že při mocenském přetahování o Nikulina se, jak se zdá, nikdo v ČR nezabýval meritem věci a nikdo nezkoumal, jestli náhodou nebyla porušena Nikulinova lidská práva. Když už nic jiného, držet neodsouzeného člověka mnoho měsíců na samotce je absolutně kruté a nelidské zacházení, za něž by se měla Česká republika stydět.

Jak na to poukázal reportér britského Guardianu Shaun Walker, v Nikulinově případě byla celá řada nejasností. Americká FBI sice předložila českým úřadům žalobu, vznesenou proti Nikulinovi, nepodložila ji však žádnými důkazy: ty nepředložila českému soudu. Byla to pouze chabá, nezdokumentovaná tvrzení. Kromě toho je zajímavé, že i když žaloba nevinila Nikulina z hackerského proniknutí do ústředí americké Demokratické strany, komisař FBI, který bezprecedentně přijel vyslýchat v Praze Nikulina až ze San Franciska, se ho z tohoto trestného činu pokoušel při výslechu obviňovat.

Nikulin byl floutek, bavící se ve společnosti nejbohatších a nejrozmazlenějších dětí moskevských oligarchů a putinovských politiků. Kupoval a prodával drahá sportovní auta. Údajně byl sotva schopen přečíst si emaily.  Zdá se značně nepravděpodobné, proč by měl příslušník zlaté mládeže potřebuju nudně se zabývat náročným programátorským úkolem - hackerstvím.

České úřady si měly vyžádat řádné důkazy o Nikulinově vině a neměly podlehnout v jeho případě ani Rusku, ani USA. Vůbec není vyloučeno, že se Nikulin mohl stát obětí amerického spiknutí, kdy policisté z FBI chtějí mít ve své moci člověka, který by je mohl informovat o situaci mezi moskevskou zlatou mládeží. Není samozřejmě vyloučeno, že Nikulin byl, jak tvrdila bez důkazů FBI, zkušeným hackerem - to však měla českému soudu dokázat.

Je politováníhodné, že Češi se vždycky stavějí v uctivém předklonu vůči komukoliv, kdo je mocný. V této věci mělo převládnout objektivní, odvážné zhodnocení případu a dodržování lidských práv. Kdoví, možná, že měl Nikulin v ČR dostat azyl.

0
Vytisknout
12122

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018