Zpochybnil svým úterním vystoupením Trump Kavanaughovu nominaci?

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Donald Trump se v úterý na předvolebním shromáždění svých stoupenců ostře posmíval dr. Fordové, která svědčila v americkém Senátu o tom, že se jí soudce Kavanaugh pokusil znásilnit. Vysmíval se jí, že neví, kde a kdy se to údajně dělo, i když psychologové konstatují, že v mysli oběti zůstanou pevně zaznamenané zážitky z pokusu o znásilnění, i když méně traumatické okolnosti si oběť nebude pamatovat.

Fordová nicméně přesně lokalizovala na dobovou scénu četné osoby z Kavanaughova okruhu kamarádů z doby střední školy tak, jak je identifikovaly Kavanaughovy kalendáře z té doby. 

Televize CNN upozorňuje, že i když tento Trumpův útok na Fordovou Trumpovi stoupenci na shromáždění milovali, může vážně zpochybnit Kavanaughovi nominaci v Senátu, protože někteří republikánští senátoři o ní nejsou zcela přesvědčeni.

Někteří Kavanaughovi spolužáci zpochybnili jeho tvrzení, že za mlada nebyl opilec. Kavanaughovo vystoupení v Senátu bylo zřejmě velmi nepřesné, není vyloučeno, že v některých odpovědích lhal. Trump se v pondělí vyjádřil, že pokud Kavanaugh senátorům při slyšení lhal, to bu zablokovalo jeho nominaci.

Za scénou zuří konflikt ohledně toho, kolik svědků smí FBI v Kavanaughově případě vyslechnout a zda bude zpráva FBI zveřejněna. Zatím se zdá, že bude tajná.

Během svého svědectví v Senátu Kavanaugh popřel, že by kdy pil tak strašně, že by upadl do bezvědomí. Jeden jeho spolužák z Yale to zpochybnil.

New York Times získal dopis, který r. 1983 Brett Kavanaugh napsal svým spolužákům ze střední školy: "Byli jsme hluční, hnusní opilci a mnoho z nás neustále zvracelo" ZDE  



Trump: Co on [Kavanaugh] zažívá... Před 36 lety se stalo toto: Dala jsem si jedno pivo. Jo? Dala jsem si jedno pivo. No, řekli byste si... - Ne! Bylo to jedno pivo. Tak dobře. Jak ses dostala domů? Nepamatuju se. Jak ses dostala tam? Nepamatuju se. Kde to bylo? Nepamatuju se. Před kolika lety to bylo? Nevím. NEVÍM. NEVÍM. V které čtvrti to bylo? Nevím. V kterém domě to bylo? Nevím. Nahoře, dole, kde to bylo? Nevím. Ale dala jsem si jedno pivo. To si pamatuju.

A život jednoho muže je zničený. Život jednoho muže je v troskách. Jeho žena je zničená, jeho dcery, které jsou nádherné, neuvěřitelné, malé děti. Oni NIČÍ lidi. Oni NIČÍ lidi. Chtějí NIČIT lidi. To jsou opravdu ZLÍ LIDÉ.








 

0
Vytisknout
6657

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018