Rusko-turecká jednání o Sýrii skončila bez jasného výsledku

31. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Ruští a turečtí ministři zahraničí a obrany, šéfové zpravodajských služeb a prezidentští poradci se v sobotu sešli bez jasného výstupu. Pouze zdůraznili, že budou dál koordinovat postup v Sýrii, informuje Wladimir van Wilgenburg.


Po jednání ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že "bylo dosaženo shody o tom, jak vojenští zástupci Ruska a Turecka budou pokračovat v koordinaci svých kroků ´na bojišti´".

Dodal, že tato koordinace bude spadat "pod nové podmínky s ohledem na konečné odstranění teroristické hrozby v Syrské arabské republice."

"Obě strany zdůraznily, že všechna tato práce bude provedena za přísného dodržování Rezoluce 2254 Rady bezpečnosti OSN, včetně nepodmíněného respektu k syrské suverenitě a územní integritě," dodal Lavrov.

Nicméně na rozdíl od Turecka Rusko nepovažuje kurdské milice YPG za teroristickou organizaci.

Syrská vláda prezidenta Bašára Asada také považuje tureckou vojenskou přítomnost za porušení své suverenity. Turecko plánuje útok na oblasti v Sýrii východně od řeky Eufrat kontrolované kurdskými milicemi YPG, ale obecně se má za to, že nebude moci takový krok provést, pokud jej neschválí Washington a Moskva.

Očekává se, že turečtí představitelé 8. ledna navštíví Washington a Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton oznámil, že v lednu navštíví Turecko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7711

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2019