Krize se stále více prohlubuje: Mayová vyloučila dlouhý odklad brexitu

20. 3. 2019

čas čtení 5 minut



Aktualizace: Ve středu večer po půl desáté středoevropského času promluvila Theresa Mayová "k národu" nicneříkajícím projevem. Varovné a děsivé však bylo, že ostře kritizovala parlament a tvrdila, že ona, jako "vůdce" je "na straně národa".

Rafael Behr: Jádro politiky  prohlášení Mayové - "Já, vůdce, bráním svůj lid před prohnilým parlamentem" - je ve skutečnosti hodně zlověstné. Napsal jsem už dříve, že by Mayovou častěji identifikovali jako demagoga, kdyby nebyla tak zoufale necharismatická."
Peter Geoghegan: Představa, že Theresa May "ví, co lidi chtějí" a poslanci to blokují, je čistá, nahá, autoritářská rétorika




Aktualizace: Donald Tusk odpověděl Mayové, že krátký odklad brexitu by byl možný, ale pouze pod podmínkou, že poslanci Dolní sněmovny příští týden schválí její dohodu s Bruselem. Jinak v pátek 29. března Británie vypadne z EU bez dohody.

Aktualizace: Mayová oficiálně požádala o odklad brexitu jen do 30. června

Theresa Mayová oficiálně požádala dopisem Donalda Tuska o odložení referenda jen do 30.6. Delší odklad by prý "znamenal nesplnění vůle vyjádřené v referendu r. 2016". Navzdory rozhodnutí předsedy sněmovny Johna Bercowa, který vyloučil opakované parlamentní hlasování o Mayové dohodě o brexitu, Mayová chce přesto dohodu znovu, napotřetí předložit k hlasování Dolní sněmovně příští týden. Neuvedla, co se má stát, pokud by byla dohoda znovu parlamentem odmítnuta.  Dodala, že účast Británie v květnových eurovolbách "by nebyla v ničím zájmu". Hrozí, že Británie vypadne z EU bez dohody dne 30. června. Mayová je naprostým rukojmím brexitérských fundamentalistů a ignoruje vůli národa. (JČ) ZDE


Juncker ve středu dopoledne telefonicky varoval Mayovou, že odložit brexit lze pouze do 23. května, jinak se Británie bude muset účastnit eurovoleb. Mayová to ignorovala. Potřebuje už svěrací kazajku a odvézt do blázince? (JČ)

Evropská unie dovolí buď krátký odklad do 23.5., anebo dlouhý odklad. Odmítá odklad do 30. června:


* * *

Britská premiérka Theresa Mayová učinila ve středu další radikální obrat o 180 stupňů. Přestože dosud tvrdila, že hodlá požádat Evropskou unii o krátký, tříměsíční odklad brexitu, "pokud by její dohoda o brexitu s Bruselem byla schválena", pokud by nebyla, že požádá o dlouhý odklad brexitu, pod obrovským tlakem brexitérů ve středu dopoledne Mayová oznámila, že dlouhý odklad brexitu "vylučuje".

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker konstatoval, že evropská sedmadvacítka zřejmě rozhodnutí o odkladu brexitu neučiní na čtvrtečním summitu EU. Uvedl: "Budeme se pravděpodobně muset sejít znovu příští týden, neboť Mayová nemá shodu pro nic ani ve své vládě, ani ve svém parlamentě. Pokud nevíme, s čím Velká Británie bude souhlasit, nemůžeme nic rozhodnout."

Juncker dodal: "Krátký odklad brexitu by musel vést k schválení britským parlamentem dohody textu, který je před ním. Pokud k tomu nedojde a pokud Velká Británie neodejde koncem března, pak, jsme, obávám se v Božích rukou. A myslím, že i Bůh někdy dospěje k hranicím své trpělivosti."

Komentátorka televize BBC Laura Kuenssberg:

"Au - na základě rozhodnutí premiérky požádá ministr jen o krátký odklad - "Slabá, slabá, slabá. Podstatnou měrou to zvyšuje riziko vypadnutí Británie z EU bez dohody. Toto je dosud nejzbabělejší kapitulace fundamentalistům. Mayová ví, že je tohle nesprávnou volbou pro zemi, ale dává přednost svým krátkodobým zájmům."

Vysoký činitel EU:

Žádný dopis prezidentu Tuskovi jsme nedostali, a nedostali jsme žádost od Británie pro odložení brexitu v žádné formě. V současnosti je situace taková, že není žádná žádost."


0
Vytisknout
8009

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019