Reportéři bez hranic Číně: Přestaňte zastrašovat švédská média

20. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Organizace Reportéři bez hranic (RSF) vyzvala čínské velvyslanectví ve Stockholmu, aby přestalo zastrašovat švédské novináře, a obvinila Peking, že se snaží mimo své hranice vynucovat cenzuru.


RSF zasáhli poté, co čínské velvyslanectví vydalo zatím poslední vyjádření. Tentokrát obsahovalo útok na webové stránky švédské veřejnoprávní televize SVT.

Čínský velvyslanec ve Švédsku Kuej Cchung-jou "vyrazil na křižácké tažení" proti švédským médiím v okamžiku, kdy se v srpnu 2017 ujal úřadu, tvrdí RSF ve svém prohlášení.

Od července 2018 velvyslanectví odsoudilo řadu švédských médií, včetně hlavních deníků Dagens Nyheter a Svenska Dagbladet, nebo tiskové agentury TT. terčem se staly i regionální deníky Uppsala Nya Tidning a Nya Wermlands-Tidningen či veřejnoprávní týdeník Dagens Samhalle.

"Diplomatické mise nemají mluvit do redakčního obsahu médií v hostitelské zemi," prohlásil šéf RSF ve Švédsku Erik Halkjaer.

Poslední vyjádření velvyslanectví kritizovalo web SVT za to, že 27. února publikoval komentář zástupce tchajwanského velvyslanectví, který vyzýval k podpoře tchajwanské demokracie proti hrozbám z Číny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7301

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019