Evropské zpravodajské služby: Hrozba ultrapravicového extrémismu narůstá

20. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Evropské zpravodajské služby po léta posilují sledování ultrapravicových skupin, které považují za rostoucí hrozbu se schopností provést útoky podobné těm, které za sebou ve dvou novozélandských mešitách zanechaly 50 mrtvých.


Bezpečnostní služby ve Francii, Británii, Německu a Itálii opakovaně varují před riziky spojenými s rostoucím napětím v západních společnostech kvůli migraci a islamistickým útokům.

"Evropa je ve velkém nebezpečí: Všude přibývá extrémismu a my, zpravodajské služby, máme spoustu práce s naléváním zdrojů do sledování ultrapravice," prohlásil tehdejší ředitel francouzské kontrarozvědky DGSE Patrick Calvar v květnu 2016.

"Musíme předvídat a zastavit všechny ty skupiny, které by rády dříve nebo později vyvolaly střety mezi komunitami," dodal.

Peter Neumann, šéf londýnského Mezinárodního centra pro studium radikalizace, sdělil CNN, že "po čtyři nebo pět let sledujeme napříč západními státy nárůst počtu zločinů z nenávisti a také ultrapravicového násilí."

"Připisuji to prohlubující se polarizaci, která posiluje extrémismus nejen na straně džihádistů, ale také na straně extrémní pravice," dodal.

V Německu zpravodajské služby v roce 2019 převelí k boji proti ultrapravicovým skupinám o 50 % víc personálu než vloni, uvedl šéf domácí rozvědky BfV Thomas Haldenwang.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8129

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019