Francouzský vyšetřovatel otevřel kauzu Macronovy administrativy ve skandálu Benalla

10. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Pařížský prokurátor zahájil předběžné šetření kvůli údajné křivé přísaze v souvislosti s takzvaným skandálem Benalla. Ten se týká bývalých a současných představitelů administrativy prezidenta Emmanuela Macrona.


Prokurátor ve svém vyjádření neobjasnil, koho se vyšetřování týká. Nicméně prohlásil, že jedná na podnět Senátu, kde zákonodárci měli podezření ohledně tvrzení učiněných pod přísahou Alexandrem Benallou, bývalým bodyguardem prezidenta, Vincentem Crasem, bývalým personalistou Macronovy strany, a Patrickem Strzodou, Macronovým personálním šéfem.

Senát také označil vysokého představitele administrativy Alexise Kohlera a Lionela Lavergneho, šéfa bezpečnosti, za to, že údajně "zadržovali informace" z parlamentního vyšetřování.

Bývalý vyhazovač Benalla začal pracovat jako Macronův bodyguard během volební kampaně v roce 2016 a byl povýšen do vyšší funkce po zvolení prezidenta v květnu 2017.

Dostal od prezidenta volno, aby se mohl zúčastnit prvomájového protestu jako pozorovatel, ale dostal se do potyčky s policejní helmou na hlavě, přičemž jednu z protestujících chytil za krk a jednoho z protestujících udeřil. Takzvaná Benallova aféra se stala prvním větším skandálem Macronova prezidentství.

Macorn byl obviněn ze zrady kampaňového slibu ohledně "příkladné republiky", poté co vyšlo najevo, že věděl o Benallových akcích a nechal ho ve funkci jen s dvoutýdenní nucenou dovolenou.

Prezident také původně zdržoval nahlášení Benally úřadům. Byl propuštěn a vyšetřován teprve poté, co deník Le Monde v červenci 2018 o případu informoval.

Aféra v posledních měsících pokračovala. Odhalení faktu, že Benalla dál cestoval na diplomatický pas, včetně setkání s čadským prezidentem, vyvolalo další rozhořčení v prosinci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6105

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2019