Lidskoprávní organizace vítají obvinění Asadových agentů

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Organizace Amnesty International a Human Rights Watch označily stíhání činitelů Asadova režimu kvůli zločinům spáchaným v Sýrii za důležitý krok vpřed.


Mezinárodní lidskoprávní organizace přivítaly jako "maják naděje" obvinění ze zločinů proti lidskosti vznesená proti dvěma syrským agentům v Německu.

Oba muži podezřelí z příslušnosti k neblaze proslulé Asadově tajné službě budou postaveni před soud za mučení, vraždu, sexuální útok a další zločiny spáchané proti aktivistům syrské opozice během krvavé občanské války.

Dvojice obviněná vyšetřovateli v Karlsruhe byla zatčena v Německu počátkem roku na základě "zákonů univerzální jurisdikce", které umožňují stíhat zločiny proti lidskosti bez ohledu na jurisdikci.

Hlavní podezřelý identifikovaný jako Anvar R. je obviněn z 58 vražd a řady sexuálních útoků v damašské věznici Sednája, kde proběhlo mučení nejméně 4 000 opozičních aktivistů.

Šestapadesátiletý muž podle vyšetřovatelů dohlížel na výslechy a je podezřelý z účasti na zločinech proti lidskosti v letech 2011-2012. Opustil Sýrii v roce 2012 a do Německa dorazil v červenci 2014.

Druhý podezřelý Ejad A. je obviněn z mučení nejméně 30 příslušníků syrské opozice po brutálním potlačení protivládních demonstrací v Dúmě v roce 2011.

Dvojice působila ve zpravodajské jednotce řízené Anvarem R. Oba požádali o azyl v Německu a podle Deutsche Welle byli zatčeni v Berlíně a spolkové zemi Porýní-Falc.

Oběti a jejich právní zástupci se mnohokrát snažily přesvědčit Mezinárodní soudní dvůr (ICC) v Haagu, aby jednal ve věci zločinů spáchaných Asadovým režimem, od masových vražd zadržených až po nasazení chemických zbraní.

Nicméně Haag odmítl přijmout jurisdikci nad zločiny spáchanými v Sýrii, která není signatářem Římského statutu, na jehož základě byl tento soudní dvůr zřízen. Rusko a Čína opakovaně blokují pokusy Rady bezpečnosti OSN zřídit zvláštní mandát ICC ohledně Sýrie.

Lidskoprávní advokáti se zaměřili na evropskou jurisdikci, pokud jde o legální kroky vůči příslušníkům Asadova mocenského aparátu, včetně prezidenta samého. Vloni němečtí vyšetřovatelé vydali mezinárodní zatykač na šéfa zpravodajské služby syrského letectva na základě obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Právníci shromažďovali svědectví od přeživších mezi stovkami tisíc Syřanů, kteří požádali o azyl, především v Německu a Švédsku, aby pak požádali o stíhání činitelů syrského režimu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6662

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2019