Za mafiány ve Visegrádu "mohou dotace"

5. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na investigativní práci listu New York Times, která ukazuje, jak unijní dotace v bývalých komunistických zemích rozkrádají mafiánské struktury, čtu reakce: problém je v dotacích samotných! Aha, takže v Dánsku nebo Rakousku, kde mají také dotace, mají stejné mafiánské struktury? A když ty dotace u nás zmizí, tak zmizí i ti mafiáni?

Samozřejmě že nezmizí. Ty mafiánské struktury jsou pokračováním komunistických režimů minimálně ve dvou aspektech: samy komunistické strany, které v nich vládly, byly mafiánské struktury, to zaprvé, a samozřejmě zadruhé tyto mafiánské organizace hned na začátku své vlády ovládly policii a justici, zničily státní správu, aby mohly vládnout.


Kdybychom měli policii, justici a státní správu takové, jaké jsou v západních demokratických zemích, tak by u nás ty mafiánské struktury nebyly. A co se stane, až unijní dotace zmizí? Pustí se ty mafiánské struktury do českých peněz. Samozřejmě to umějí a dělají. Podívejte se na solární byznys. Dobře: to jsou také dotace. Jenže veřejné peníze zrušit nelze. Máte tu veřejné stavby, veřejné zakázky obecně (vzpomínáte na Opencard? nebo říká vám něco tunel Blanka?), ale máte tu i důchodce a lidi na dávkách – i na těch umí naše mafiánské struktury pomocí exekucí nebo různých šmejdů a pomocí obchodu s chudobou vydělat. A stát je přitom bezmocný. Náš postkomunistický stát.

Fascinuje mne, jak může někomu při zprávě o rozkrádání dotací vadit to, že tu jdou dotace, a ne to, že tu jsou mafiánské struktury, které je rozkrádají. Mafiáni vlastně za nic nemohou, jsou jakousi přirozenou součástí společnosti. Tohle je zase naprosto komunistické myšlení, které odmítá představu fungujícího státu, jenž účinně brání občany proti mafii, jako iluzi. Vždyť přece komunistická zkušenost říká, že stát je vždycky v rukou mafie (strany, které všechno ovládá, veksláků a šmelinářů), vždy stojí na její straně.

0
Vytisknout
8035

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2019