11 000 vědců: V důsledku klimatické krize čelí svět "neuvěřitelnému utrpení"

5. 11. 2019

čas čtení 2 minuty


Plány většiny zemí jsou naprosto nedostatečné, varují experti


Obyvatelstvo této planety čelí "nevyslovitelnému utrpení v důsledku klimatické krize", pokud nedojde k hluboké proměně globální společnosti, ostře varuje více než 11 000 vědců.

"Prohlašujeme jasně a jednoznačně, že planeta Země čelí klimatické nouzové situaci," praví se v jejich prohlášení. "Máme-li zajistit udržitelnou budoucnost, musíme změnit způsob jak žijeme. To znamená podstatné změny způsobů, jak naše globální společnost funguje a vstupuje do interreakce s přírodními ekosystémy."

 

Už nezbývá času nazbyt: "Klimatická krize už nastala a prohlubuje se rychleji, než většina vědců očekávala. JE vážnější, než se čekalo, ohrožuje přírodní ekosystémy a osud lidstva."

Toto prohlášení bylo vydáno v časopise BioScience ke čtyřicátému výročí první světové klimatické konference, která se konala v Ženevě r. 1979. Prohlášení je výsledkem spolupráce desítek vědců a podpořilo ho 11 000 vědců ze 153 zemí světa. Vědci upozorňují, že je zapotřebí naléhavých změn jako ukončení růstu populace, zastavení dobývání fosilních paliv, zastavení odlesňování a drastického omezení konzumace masa.

Znepokojující je rychlý růst letecké dopravy a růst světového HDP. "Klimatická krize je těsně spojena s přehnaným spotřebitelstvím bohatého životního stylu," varují vědci.


V důsledku lidské činnosti dochází k zvyšování teploty země i moří, ke stoupání mořské hladiny a k extremnímu popčasí. "Navzdory 40 letům globálního vyjednávání o klimatu jsme víceméně vůbec nedospěli k žádnému řešení této situace. Zvlášť nebezpečné jsou potenciálně nezvratitelné body zvratu. Tyto řetězové reakce klimatu mohou vést k podstatné destabilizaci ekosystémů, společnosti a ekonomik a mohou učinit velké oblasti Zeměkoule  neobyvatelnými."

Naléhavě je zapotřebí:

- Používat energie daleko efektivněji a zavést přísné uhlíkové daně proti užívání fosilních paliv.
- Stabilizovat globální počet obyvatel, který v současnosti roste o 200 000 lidí denně.
- Zastavit ničení přírody, obnovit lesy a mangrovníky, aby absorbovaly CO2
- Konzumovat většinou rostlinné potraviny a méně masa a omezit plýtvání potravinami
- Nezaměřovat ekonomiku na hospodářský růst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


0
Vytisknout
7574

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2019